"Отказът на Борисов да смени Лазаров и Писанчев (главният секретар на МВР и шефът на ДАНС - бел.ред.), назначени по времето на коалицията БСП-ДПС, е дистанциране от ситуацията, оставяйки нещата да се развиват по свой път”, заяви в студиото на Нова телевизия зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов.

Според него има разпределение на ролите при управляващите. Той даде за пример президента:

"Такова е изявлението на Росен Плевнелиев срещу шефовете в МВР и ДАНС, така се отклонява общественото внимание, но накрая става това, което е решено предварително."

Премиерът Борисов пък се опитвал да говори по-сдържано, но накрая ставало това, което е решено отвън, от онези, които дават основните разпореждания.

"Моделите на управление в България от 20 г. са едни и същи, сменят се персонажите, заяви Стоилов. - Сега е различен стилът на управлението - премиерът казва, че ако нещата не вървят, причините не са у капитана на хората, а у екипажа. Не подценявам тези превъплъщения, те могат да впечатлят редица актьори"

Според Стоилов освен четворната коалиция ГЕРБ разчита и на модули от други партии, без БСП.

Когато най-големият проект за мандата на едно правителство бил програма за саниране, а нямало никаква идея за индустриализация на страната, това нямало да ни изведе от кризата и да даде тласък на икономиката. Нужни били енергийни проекти, и то с ясен критерий за подбор.

Зам.-председателят на БСП коментира и състоянието на Столетницата. Според него от социалистическата партия трябва да продължи развитието си, а на това пречи, че част от елитът й е вписан в установените рамки.

"Образът на БСП става по-ясен и релефен, по повечето важни теми сигналът за действие идва от БСП - така беше след спирането на десетки влакове, така беше и когато правителството реши драстично да увеличи държавния дълг, а също и за Украйна", заяви той.