В публикация, споделена над 1600 пъти във Фейсбук, се твърди, че в учебника по „Околен свят“ за втори клас, по който учат българчета в чужбина, в урока за българските празници липсва датата 3 март.

С това се заема екипът за проверка на факти на БНР.

"Появиха се кадри на "учебник" за 2 клас за българските училища в чужбина, в който са изброени всички национални празници, дори незнайно защо има и "Нова Година", но не се споменава и дума за 3 март. Според "учебника" няма такава дата или събитие", се казва в публикацията (без редакторска намеса - б.р.).

В публикувано видео е показан урокът, в който фигурират останалите официални празници, но според клипа, не и Националният празник на страната ни - 3 март. Публикацията намери място и в сайта obektivno.bg, но впоследствие е изтрита оттам. Няколко публикации също бяха свалени, няколко дни след като бяха споделени.

В една от тях се казва: "3 март липсва в раздела "Официални празници" на България в учебника за втори клас на издателство "Просвета". За това алармираха потребители в социалните мрежи. Проверка на сайта на издателството показва, че 3 март липсва от учебника по "Родинознание" за втори клас на "Просвета", както и от учебника за втори клас "Околен свят" на същото издателство".

Твърдение: Националният празник 3 март липсва в учебник за 2-ри клас

Свързахме се с издателство "Просвета", откъдето отговориха, че твърдението, че "в учебника по "Околен свят" за 2-ри клас на Издателство „Просвета – София“, с автори Л. Зафирова и С. Лазарова липсва националният празник 3 март, е злонамерено и лъжливо".

От издателството добавят, че Националният празник на България 3 март е включен в урок № 26, озаглавен "Нашата родина". Учебникът по "Околен свят" обаче от няколко години насам не е актуален - децата във втори клас сега учат "Родинознание".

"В учебника по "Родинознание", който в момента се ползва в училищата, отново в урок № 26, авторите са посочили, че всяка държава има национален празник и това е най-важният официален празник, свързан със значимо събитие от нейната история. В урока ясно е казано:

"Националният празник на Република България е 3 март".

Наред с този най-важен за страната ни празник, в същия урок № 26, се разглеждат и другите национални символи – знамето, химнът и гербът. На следващите страници, с цел затвърждаване на знанията, има обобщителен урок с календар на официалните празници и 3 март е отбелязан в него", посочиха в отговора си до БНР от издателство "Просвета".

От издателството допълват, че учебниците са одобрени от Министерството на образованието и науката и напълно отговарят на учебната програма за съответния клас.

Освен това, официалните празници в страната са няколко, сред тях – 1 май, 24 май, 6 септември, 22 септември и др., докато Националният празник е само един и той се чества на 3 март от 1991 г., като Ден на Освобождението на България от османско иго. Затова и 3 март е разгледан в учебника в отделен урок.

Заключение

Твърдението, че 3 март липсва в раздела "Официални празници" на България в учебник за втори клас, е НЕВЯРНО.

Урокът присъства и в учебника по "Околен свят", който вече не се използва, и в новия учебник по "Родинознание" на издателство "Просвета" за 2-ри клас, в урок № 26.