"Това е поредният терористичен акт, насочен срещу една от нашите най-висши ценности - свободата на словото. Няма да позволим страхът да завладее Европа."

Това заяви външният ни министър Даниел Митов за събитията в Копенхаген вчера и тази нощ, при които ислямист застреля двама цивилни и рани петима полицаи при два отделни атентата в датската столица.

"България категорично осъжда стрелбите в Копенхаген, отнели човешки живот и ранили невинни граждани, се посочва още в изявлението на министъра. - Изказваме нашите дълбоки съболезнования и съчувствие към датския народ. В този момент на изпитание ще останем единни срещу екстремизма и насилието и ще им се противопоставяме с всички демократични средства, се посочва още в изявлението."

И САЩ, и Европейската комисия също осъдиха нападенията в Копенхаген.

Те бяха две - първото в арт-кафе, събрало форум за дискутиране на свободата на словото и исляма, на който гостувал шведския карикатурист Ларс Вилкс (68 г.), който през 2007 г. нарисува Мохамед като куче. Загина един цивилен и бяха ранени трима полицаи. Второто, часове по-късно, пред централната синагога, където терористът рани тежко доброволец-пазач,който почина, и двама други полицаи. Рано тази сутрин полицията в Дания застреля следено лице, което се оказа извършителят и на двата атентата.