Юлия Навалная публикува видео обръщение, в което се закле да продължи политическата дейност на покойния си съпруг Алексей и призова руснаците да се обединят около нея, за да се борят за свободна Русия.

"Ще продължа делото на Алексей Навални... Искам да живея в свободна Русия, искам да изградя свободна Русия", оповести тя.

"Призовавам ви да застанете до мен. Не само да споделим безкрайната мъка и болка, която ни обхвана и не ни пуска. Моля ви да споделим яростта - яростта, злобата и ненавистта към онзи, който посмя да убие бъдещето ни.".

47-годишната Навалная обвини руските власти, че са убили съпруга ѝ, скрили са тялото му и са изчакали следите от нервнопаралитичното вещество "новичок" да изчезнат от тялото му.

"Не трябваше да съм на това място, не трябваше да записвам това видео. Не трябваше аз да записвам това съобщение, а Алексей Навални".

И добави, че знае "защо точно Путин уби Алексей преди три дни".

"Скоро ще ви разкажем за това", добави тя.

"Убивайки Алексей", Путин "уби половината от мен, половината от сърцето ми и душата ми", каза още съпругата на мъртвия опозиционер.

"Но все още имам другата половина и това ми казва, че нямам право да се откажа", продължи Навалная, която за последно видя съпруга си преди две години.

Тя призова за борба "срещу войната, срещу корупцията, срещу несправеделивостта".

"Да се борим за честни избори и свобода на словото. Да се борим за това, което ще ни върне нашата държава Русия - свободна, мирна, щастлива. Прекрасната Русия на бъдещето, за която така мечтаеше моят съпруг. Искам да живея в тази Русия, искам там да живеят нашите деца с Алексей. искам заедно с вас да я построим такава, каквато си я представяше Алексей Навални - пълна с достойнство, справедливост, любов. Само така немислимата жертва, която той направи, може да не остане напразна. Борете се и не се предавайте! Аз не се страхувам. И вие не се бойте от нищо!", призова тя.

Мнозина в и извън Русия възприемат Навалная като естествен наследник на руската опозиция след загубата на нейния съпруг. По-рано в понеделник майката на опозиционера, Людмила Навалная, и неговите адвокати не бяха допуснати в моргата в руския град Салехард близо до затворническата колония, където според властите той е починал.

Кремъл заяви пак в понеделник, че "няма какво да добави" към новината за смъртта на Алексей Навални. Причината за неговата кончина все още остава мистерия.