В отговор на смъртта на Алексей Навални и стотиците арести в Русия германското правителство привика на разговор руския посланик.

В понеделник в Берлин говорителка на Федералното министерство на външните работи заяви, че "политически мотивираните производства" срещу Навални и други членове на опозицията, както и "нечовешките условия в затворите" показват "колко брутално действа руската съдебна система срещу дисидентите".

"Осъждаме това по възможно най-категоричен начин и изрично призоваваме за освобождаването на всички, които са в затвора в Русия по политически причини", заяви говорителят. "Шокиращо е, че в Русия се арестуват хора, които полагат цветя в памет на убития Навални."

След смъртта на Навални руските съдилища досега са издали над 200 присъди по съкратени производства срещу протестиращи, които са участвали в спонтанни възпоменания.

Германското правителство също така призова Русия да разследва изцяло обстоятелствата около смъртта на Навални в сибирски затворнически лагер и да предаде тялото му на семейството му, съобщи говорителят на правителството Щефен Хебестрит. Освен това безнаказаното почитане на паметта му трябва да бъде най-малкото, което може да се направи.

По-рано стана известно, че Германия и други държави от ЕС искат да въведат допълнителни санкции срещу Русия след смъртта на Навални. За тази цел ще бъде използван специален инструмент на ЕС за налагане на санкции за сериозни нарушения на правата на човека, обясни федералният министър на външните работи Аналена Баербок в началото на срещата на външните министри на ЕС в Брюксел.

Навални беше в затвора от 2021 г. и в петък бе съобщено, че е починал. Смъртта му беше потвърдена от неговия говорител в събота.

Руски медии, които са разговаряли със затворници от лагера, разкриват несъответствия около смъртта на Навални. Близките на противника на Кремъл също така все още не са допуснати до моргата, където се твърди, че се съхранява трупът му.