Ситуацията в Донецка и Луганска област има тенденция към стабилизиране. Това е съобщил говорителят на украинската армия Андрей Лисенко, предаде УНИАН. Преди полунощ, когато примирието влезе в сила, обаче са загинали 9 военни, а 39 са били ранени.

След 0,00 ч снощи артилерийският и ракетен обстрел в Донецк е спрял и прекратяването на огъня в Източна Украйна засега изглежда, че се спазва.

"Двама души  са загинали след като влезе в сила прекратяването на огъня в Донбас", съобщи губернаторът на Луганска област Генадий Москал.

Възрастна двойка е убита, след като снаряд е паднал в дома й минути след началото на примирието.

Прекратяването на огъня в Донбас влезе в сила в полунощ, след което украинската армия съобщи за стрелба в Дебалцево. Там сепаратистите са обградили няколко хиляди правителствени войници. От украинска страна съобщиха, че представители на Специалната мониторингова комисия на ОССЕ са поканени незабавно да заминат за града, за да се убедят, че прекратяването на огъня се спазва и от двете страни.

Споразумението за прекратяване на огъня между силите на Киев и проруските бунтовници е първият етап от мирния план, който трябва да сложи край на конфликта в Източна Украйна. Заповедта за спиране на огъня от украинска страна беше дадена от президента Петро Порошенко.

Порошенко направи изявлението си във военна униформа.

На заседанието на Генералния щаб, облеченият във военна униформа Порошенко изрази опасения, че бунтовниците ще използват напрегнатата ситуация около Дебалцево, за да провалят примирието. „За това публично предупредих всички участници в  нормандския процес”, каза Порошенко и добави:

„Тези, които искат да провалят мирния процес в самото му начало са предупредени за последствията. Аз съзнателно няма да говоря сега какво ще направи Украйна в случай, че мирният  процес бъде провален. Ще кажа само, ако получим удар по едната буза, другата няма да подлагаме. И нека Господ да ме прости.”

Споразумението от Минск предвижда изтеглянето на "всички тежки оръжия на двете страни", за да се установи буферна зона за сигурност, широка от 50 км до 140 км. Изтеглянето им трябва да започне максимум два дни след прекратяването на огъня и да завърши след 14 дни. Текстът предвижда също изтеглянето на всички чужди въоръжени групи, военно оборудване и наемници от украинска територия под наблюдението на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. В документа е заложено освобождаването на всички затворници и заложници, задържани от началото на конфликта през април. Предвижда се да бъде обявена амнистия за всички бойци, участвали в конфликта. Украйна трябва да възстанови функционирането на банковата си система в районите в конфликт.

Коментар по темата на журналиста Момчил Инджов вижте ТУК.