Авторът на единствения гол на финала на Световното първенство през 1990 г. Андреас Бреме е починал в изминалата нощ на 63 години, съобщи ДПА, цитирайки половинката му Сузане Шефер.

Той е получил сърдечен удар в съня си и е бил приет в спешното отделение на клиника в Мюнхен - близо до апартамента му, но лекарите не са успели да го спасят, съобщава вестник "Билд".

Бреме, един от емблематичните играчи на поста ляв защитник в цялата история на футбола, реализира от дузпа в 85-ата минута на финала на Мондиал '90 в Италия между Германия и Аржентина. Така донесе трета световна титла за родината си.

Преди това вкара и една от дузпите на полуфинала с Англия - след 1:1 в редовното време и продълженията. Всичко това стана под ръководството на Франц Бекенбауер, който си отиде от този свят по-рано през годината.

В кариерата си Андреас Бреме записа 86 мача за националния отбор на Германия, а на клубно ниво игра за "Кайзерслаутерн", "Байерн" (Мюнхен), "Интер" (Милано), "Сарагоса" и други.

Той ще бъде запомнен като един от модерните крайни защитници на своето време. Често тръгваше в атака, центрираше, шутираше към вратата и може да се похвали с немалко голове за бранител - 73 според официалната статистика. Притежаваше добра техника и бързина.

Освен на Световното в Италия, игра на Мондиал '86 в Мексико и в САЩ през 1994 г., когато "маншафтът" бе детрониран от България на четвъртфинал. Анди (както го наричаха) Бреме участва и на Европейските първенства през 1984-та, 1988-ма и 1992 г.

Шампион на Германия и носител на Купата с "Кайзерслаутерн", взема титлата и с "Байерн". Шампион на Италия с "Интер", както и носител на Купата на УЕФА. През 1990 г. е №3 в класацията за "Златната топка" на "Франс футбол".

След края на кариерата си работеше като старши треньор на "Кайзерслаутерн" и "Унтерхахинг", помощник-треньор на "Щутгарт", също така за Германския футболен съюз и като тв анализатор.

Бреме живееше с партньорката Сузане Шефер. Той имаше двама сина от предишната си жена Пилар.