"Да сте ме чули аз да говоря за "3 март", за такава партия. Задайте въпроса на тези политически лидери, които говорят за партията "3 март". Питайте ги какво толкова ги притеснява, но явно погазването на всички предизборни обещания, нарушаването на елементарни принципи в коалицията не произвежда резултат в интерес на обществото".

Това заяви президентът Румен Радев, коментирайки информациите, че подготвя свой собствен политически проект. Според него гражданите търсят някаква алтернатива.

"Ако дам доверието си на някоя политическа сила, ще го оповестя лично", категоричен бе Радев. 

По повод ротацията в правителството той заяви, че не може да коментира кой ще бъде външен министър.

"Всички виждаме, че тези скандали, които текат покрай разпределението на властта, късат все повече нишката между управляващите и общество", каза Радев.

Според него управляващите трябва да си "дават сметка за това, защото хората виждат едни препирни за постове, за властови ресурси, за това кой ще говори навън, но не виждат решаване на въпроси, свързани с очакванията им като граждани".

"Винаги, когато съм провеждал консултации, това е било с даване на възможност и стремеж парламентарно представените политически сили да стигнат до консенсус за властта. Действам изцяло в рамките на Конституцията, така че да предоставя максимално добри условия на изпълнителната власт, съответно, да си вземе своите решения в този процес", допълни държавният глава. 

По повод разкритията в съдебната система, появили се около случая с Мартин Божанов - Нотариуса Радев заяви, че създаването на една такава престъпна мрежа за въздействие върху съдебната система няма как да стане без политически протекции.

"Дали анкетната комисия в НС ще има волята или пък желанието да разкрие политическите зависимости", попита Радев.

И посочи, че от това ще се види колко парламентът е ангажиран с решаването на този казус. 

Попитан дали по време на служебните правителства е имало министри, които са сигнализирали за някакъв натиск, Радев заяви, че такава информация до него не е достигнала.

Днес президентът участва в първия ден от годишната конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, която започна с представяне на анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2023 г. 

Недостигът на ресурси, технологична изостаналост, закъсняла модернизация, липса на личен състав, прекалено сложни процедури за планиране на отбранителните способности и още по-тромави процедури за аквизиция. Това посочи като проблеми пред армията по-рано Радев.

"За съжаление, голяма част от проблемите, които дискутирахме и стояха пред българската армия на предишния анализ, нашата армия и сега се сблъсква с тях. 

Вече две години близо до нас бушува война, която драстично промени средата за сигурност", посочи той.

Според Радев, който е бивш началник на ВВС, най-големият проблем, който стои на дневен ред е отходът на хора от армията, задълбочаването на некомплекта. Още от миналото лято говорел, че са необходими аварийни мерки за привличане на кадърни, млади хора, с качества, за тяхната професионална подготовка, мотивация и задържане във Въоръжените сили.

"Много важно е да следим какво става и на бойното поле в Украйна. Виждате масово влизане на нискобюджетни, на евтини дронове, безпилотни системи, които човек може да придобие от магазинната мрежа, но с подкачен боеприпас към тях става едно високоефективно оръжие, което унищожава танк за милиони", коментира Радев. 

Според него се нуждаем от нискобюджетни системи, които дават информационно превъзходство и голям асиметричен ефект. 

"Много страни членки на НАТО повишиха бюджетите си за отбрана, но по-сложният въпрос е дали има какво да се купи в достатъчно кратки и разумни срокове. Очаквам утре Министерският съвет да одобри моето предложение да удължим Стратегическия преглед на отбраната. Проблемите са изключително сложни. Един, от които, е свързан с хората в отбраната, друг – със системата за отбранителен мениджмънт, да видим как може да работи по-добре и да е по-адекватна на проблемите, които имаше да решаваме днес", обясни министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Има неопределеност около въпроса как точно ще се осъществи ротацията, каза той и добави, че не се притеснява.

В регионален план изоставаме и заради това инвестирането в отбраната трябва да бъде обект на широк консенсус в обществото. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

"Както и да завърши войната в Украйна, глобалното противоборство няма да спре и близките десетилетия ще се харчи за отбрана", добави адмиралът.