От средата на годината електронното здравно досие ще ни праща напомняния за посещение при личния лекар, съобщи пред БНР съветникът на здравния министър доц. Антон Тонев.

Става дума за нов модул в системата, за който ще трябва достъп с електронен подпис, но "Информационно обслужване" търси алтернативен начин за влизане в този тип приложения. Една от целите е да се окуражи ходенето на профилактични прегледи.

"Поставили сме въпроса пред личните лекари, очакваме тяхната обратна връзка, за известна автоматизация на този процес. В момента единствено личните лекари могат да ни издадат направление за профилактичен преглед. Когато отидем, и то често в работно време, пред вратите на личния лекар има опашка и то от болни хора и деца. И хората се отказват от профилактичните си прегледи", обясни доц. Тонев.

"Затова обсъждаме една идея, че след преминаване един или два пъти през кабинета на личния лекар и те са оценили цялостния ни риск, с тяхно разрешение ние да получаваме автоматични направления за определени профилактични прегледи, а те да получават резултатите от тях."

Ще можем сами да си създаваме електронно направление, а ако лекарят види нещо притеснително в резултатите от изследване, ще може да ни повика за допълнителен преглед.

Разбира се, ще трябва да имаме инсталирано приложение, както и личният ни лекар да ни е оценил с нискорисков общ здравен статус. И подобни направления ще са само с профилактична цел - когато нямаме симптоми и оплаквания. 

"Развивайки тази система и преговаряйки вече и с икономистите, бихме могли да стигнем в ситуация, в която, ако сме си изпълнили целия профилактичен календар в годината, в която сме навършили 46 години, ние да получаваме съответния финансов бонус. Казвам 46 години, защото обикновено след 45-ата година се назначават повечето профилактични изследвания. И в момента, в който сме си направили тази задължителна профилактика, тогава бонусът да бъде финансов“, обясни съветникът на министъра.

Предвижда се това да е или твърда сума в края на годината, или в рамките на една месечна здравна вноска, която да ни се връща година по-късно.

Доц. Тонев каза още, че се работи данните от профилактика, която пациентите правят при доброволно или допълнително здравно осигуряване, да става достъпна и за личните лекари.