До края на обичайно мразовития месец февруари времето все по-настоятелно ще напомня за приближаващата пролет. В голяма част от дните дневните температури ще са доста над сезонните нива. Слънчевите периоди ще се редуват с валежи от дъжд, а високите температури ще държат снежната граница на по-голяма надморска височина.

През първата половина на тази седмица дневните температури са между 7 и 12-13 градуса. Облачността е значителна, с краткотрайни разкъсвания. 

В четвъртък и петък облаците ще се разкъсат в полза на слънцето. В ранните часове ще има условия за мъгли в котловините, низините и покрай водоемите – на повече места в Южна и Източна България. Следобедните температури  ще достигат до 15-16 градуса.

Последните февруарски почивни дни ще са още по-топли – термометрите ще достигнат около и малко над 20 градуса. Ще духа мощен южен вятър, с особено силни пориви северно от планините. Текущите прогнози допускат оформянето на средиземноморски циклон с валежи от дъжд в неделя, като се очаква и гръмотевична активност в Южна България.

Динамиката в Средиземноморието ще се запази и в последните календарни дни на февруари и първите на март. Дневните температури ще останат високо над обичайните, със стойности около и над 15 градуса.

Метеорологичните модели посочват повишена вероятност за съществени валежи около 28-29 февруари и след това около националния празник 3 март. Всяко смущение ще бъде последвано от краткотрайно захлаждане с няколко градуса, предаде Нова тв.