Депутатите от "Възраждане", които преди дни посетиха Москва по покана на партията на Владимир Путин "Единна Русия", да бъдат изключени от ключовите парламентарни комисии, в които членуват, поискаха днес в пленарната зала от "Продължаваме Промяната - Демократична България".

Става дума за двама народни представители - Ангел Георгиев, член Комисията по външна политика, и Ивелин Първанов, член на Комисията по отбрана. 

"Народни представители, които бяха в Русия по покана на партията на Путин, казват, че са ги информирали за външната политика на страната. Какво толкова са ги инструктирали, предавали ли са информация, която касае националната сигурност?", попита Явор Божанов от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Още вчера той обяви, че изпраща сигнал до прокуратурата и ДАНС за посещението на депутатите от "Възраждане" в Москва, защото един от тях е член на Комисията по отбрана.

Депутатите от  "Възраждане", които бяха в Москва по покана на партията а Путин, са посетили Дипломатическата академия към Министерството на външните работи на Руската Федерация, съобщиха от Академията.

Въпросът за изключване на тримата депутати от "Възраждане" от комисии не е бил обсъждан на председателския съвет, обясни лидерът Костадин Костадинов. Те разбрали от медиите за подобни искания. Но се заяде, че в правилника няма изключване от комисия. "Нито могат да спрат който и да е депутат от участие в комисия, няма да ни уплашат", отсече лидерът на "Възраждане".

"Няма как български депутати да бъдат в центъра за вербовка на Москва на посещение", коментира Настимир Ананиев от парламентарната група "Продължаваме промяната - Демократична България".


 

"Забележете къде е направена снимката - в Московския дипломатически институт, който прави вербовката на всички външни агенти. Няма как български депутати да бъдат в центъра за вербовка на Москва на посещение", добави депутатът.

Относно възможността да бъде изключен депутатът от "Възраждане", член на Комисията по отбрана, Настимир Ананиев обясни, че промените в състава на постоянните комисии в парламента се правят с решение на Народното събрание.

Във всяка парламентарна комисия може да бъде добавен или изваден човек с решение на парламента, каза той.

При подобно гласувае обаче не е ясно каква ще бъде позицията на ГЕРБ, като се има предвид, че според лидера ѝ Бойко Борисов, "Възраждане" не е проруска партия.

Ивайло Мирчев от "Продължааваме промяната - Демократична България" също коментира посещението, като обърна внимание на въпроса за достъпа до класифицирана информация, какъвто имат депутати от "Възраждане" от Комисията по отбрана.

"Има изключително чувствителни данни за това, което ние изпращаме за Украйна и какво е българското въоръжение", каза Мирчев и припомни, че Руската федерация ни е обявила за неприятелска държава.

"Само си помислете, какви данни биха могли да бъдат предадени там", коментира депутатът.