Американската компания Meta, собственик на Facebook, Instagram, Threads и други приложения, ще си партнира с българската платформа Factcheck.bg за борба с дезинформацията у нас. Това съобщиха от компанията на брифинг с медиите.

Хората на Зукърбърг започнаха да търсят партньори сред фактчекинг платформите още през 2021 г. - в разгара на пандемията. Factcheck.bg е първият български сайт, който ще оценява публикации за тях.

"Радваме се, че Factcheck.bg е наш партньор за проверяване на факти в България. Разширяването на програмата ни за проверяване на факти чрез трети лица е важна стъпка в битката ни срещу дезинформацията и към това да помогнем на българите да използват платформата ни безопасно", коментира Витния Салдава, ръководител на отдел „Обществени политики" за България в Meta.

От Meta подчертават, че партньорството е в областта на дезинформацията - умишленото разпространяване на частично или изцяло фалшиво съдържание в платформите им. Другите нарушения на правилата им ще продължават да се разглеждат от техните модератори.

Фактчекърите няма да премахват постове или да блокират акаунти - те ще оценяват точността на съдържание на базата на различни източници и ще съобщават тази оценка на Meta. Компанията ще решава колко достъпна е информацията, ще дава линкове към фактчекинга, и ще предупреждава тези, които са я споделили, че е неавтентична.

На въпрос на Клуб Z дали всички сигнали на потребители за фалшиви новини достигат до тях, хората на Зукърбърг увериха, че няма теч или пропуски.

"Нашата технология проверява всеки сигнал", подчерта говорител на компанията, но призна: "Разбира се, гледа се и виралността на публикацията, на тези, които се разпространяват експлозивно, се обръща внимание първо."

Хората на Зукърбърг заявиха, че се готвят специални мерки за предстоящите евроизбори, но подчертаха, че когато политици разпространяват фалшиви новини, няма да бъдат санкционирани - това е отдавнашна политика на компанията.