12,7% от недействителните 15,5% бюлетини на местния вот са заради грешки на самите избиратели. Това показва анализ на видеонаблюдението, извършено от членове на Обществения съвет към Централната избирателна комисия, съобщи БНР.

Подобен анализ на вота и причините за недействителния вот се прави за пръв път, подчертаха от Съвета, въпреки че е имало призиви и в миналото. На местния вот 15,5% от гласовете бяха недействителни, доста по-малко в София - 4,9%, но значително в селата - близо 1/5 от всички бюлетини.

Недействителните бюлетини са разделени на три категории - в първата са грешките на избирателната комисия, които са едва 0,2% от всички. Разбира се, всички са с хартиени бюлетини.

"Втората категория са недействителни гласове, отразяващи волята на избирателя - т.е. избирателят съзнателно е избрал да не участва в гласуването, това са бели или изцяло зачертани бюлетини. Третият тип са попълнени бюлетини с грешка на избирателя. Разликата между третата категория е много голяма", изтъкна Надежна Гологанова, член на съвета от Гражданската инициатива за свободни и демократични избори.

1,5% са тези, които са пуснали празна или надраскана бюлетина. В миналото този процент е бил по-висок - но сега е на разположение и официалната опция за протестен вот "не подкрепям никого", която достигна рекорден брой в последните два вота.

Споре Обществения съвет към ЦИК резултатите са индикация, че е нужна по-добра образователна кампания за гласуване.