Нидерландският премиер Марк Рюте си е осигурил подкрепата на над 20 от общо 31 страни членки на НАТО за бъдещ генерален секретар на пакта, съобщи „Политико“.

Това твърдят пред изданието двама висши дипломати в Брюксел.

Голямата подкрепа станала факт след интензивни разговори и дискусии. Според дипломатите Рюте е единственият досега сериозен кандидат.

Правилата на НАТО изискват пълно единодушие за избора на генерален секретар.

Расте натискът върху държавите от алианса да изберат новия шеф преди срещата на върха във Вашингтон през юли, пише „Политико“. Той трябва да замени норвежеца Йенс Столтенберг, който е генерален секретар от 2014 г.

Десетина страни все още се въздържат да кажат „да“ за Рюте, споделя дипломатически източник. И допълва, че в НАТО продължават да изслушват техните въпроси и опасения и че насърчават дипломатическата мисия на Нидерландия в пакта да даде своите отговори.

Дипломатите не споменават имена на държави, които са „за“ или „против“.

Турция настоява Рюте да не фаворизира европейските страни членки, писа тези дни Блумбърг. Унгария е на нож с него, тъй като той неведнъж е вземал на мушка отстъплението й по пътя на демокрацията.

Не е ясно и дали балтийските страни ще подкрепят нидерландския премиер. Те настояват за повече подкрепа за присъединяването на Украйна към НАТО.

През ноември 2023 г. се заговори за кандидатурата на естонската премиерка Кая Калас за генерален секретар. Тя обаче така и не бе обявена. Същото стана и с латвийския външен министър Кришанис Каринш.

Още когато стана ясно, че Марк Рюте иска да оглави НАТО, в България се заговори, че той ще има подкрепата на страната ни. Твърдеше се, че тя ще бъде в замяна на подкрепата на Нидерландия за влизането ни в Шенген. През декември 2023 г. Ниската земя даде съгласието си за нашето присъединяване към зоната за свободно пътуване, след като дълго време го блокираше.