Кремъл заяви, че думите на президента Джо Байдън за руския му колега Владимир Путин са позорни за САЩ и за тези, които си служат с подобна лексика, правейки неуспешен опит да изглеждат като "холивудски каубои", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Използването на подобен език от американския президент срещу държавния глава на друга страна едва ли ще засегне нашия президент", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортер от държавната телевизия. "Но това унижава достойнството на тези, които си служат с подобна лексика. Това е позор за самата страна, говоря за САЩ", допълни той.

По думите на Песков изказването на Байдън "вероятно е някакъв опит да изглежда като холивудски каубой. Но, честно казано, не мисля, че е възможно".

"Господин Путин казвал ли е някога дори една обидна дума по Ваш адрес? Такова нещо никога не се е случвало. Затова смятам, че използването на подобна лексика унижава достойнството на самата Америка."

На събитие във Сан Франциско Байдън нарече Путин "луд кучи син".

Американският държавен глава добави, че винаги е имало заплаха от ядрен конфликт, но че най-голямата заплаха за съществуването на човечеството остават климатичните проблеми.