Най-новите филми на режисьорите Вим Вендерс и Кен Лоуч - "“Прекрасни дни” и “Старият дъб”, ще бъдат част от програмата на предстоящото през март 22-ро издание на "София филм фест на брега", съобщават организаторите на събитието в Бургас.  

Копродукцията на Япония и Германия "Прекрасни дни" бе сред номинираните за "Златна палма" на фестивала в Кан, а актьорът в главната роля Коджи Якушо получи там приза за най-добър актьор в главна роля. Филмът е и сред претендентите за “Оскар” за най-добър международен филм. 

Сюжетът в него проследява историята на чистач на тоалетни в Япония, който пътува между различните си работни места, а саундтракът на живота му е съставен от класическа рок музика, подбрана лично от Вендерс. Изданието "Холивуд рипортър" пише, че в него режисьорът изгражда привидно простата структура на филма, наблюдавайки малките подробности от ежедневната рутина с емпатия, топлота и разбиране, а те постепенно, почти незабележимо увеличават емоционалната сила на разказа. "Той е обезоръжаващ с абсолютната липса на цинизъм – уникална творба на опитен майстор, който дълго и дълбоко е размишлявал върху всичко, което придава смисъл на живота ни", се казва още в част от рецензията. 

За филма си самият Вендерс коментира, че подобно на грънчаря, който всеки път започва отначало, така и героят му Хираяма всеки ден трябва да започва отначало своята работа. "Не мисли как го е направил вчера или как ще го направи утре. Винаги го прави на момента. Това е още една от тайните на грънчаря, който придава различна красота на всяко повторение“, казва режисьорът. 

Британският режисьор и двукратен носител на "Златна палма" Кен Лоуч определя "Старият дъб" като своя последен филм. Лентата взе награди за най-добър филм от фестивалите в Локарно, Валядолид, Палич, Гент, Съдбъри и Калгари.

За продукцията 87-годишният творец отново си партнира със сценариста Пол Лавърти, с когото работят по „Аз, Даниел Блейк“ и „Извинявайте, че не ви намерихме“. 

„Старият дъб“ е името на последната кръчма, останала в един град, а с това и последното място, на което хората могат да се срещнат в една бивша миньорска общност, поела по пътя на упадъка вече повече от три десетилетия. Собственикът на кръчмата ТиДжей Балантайн (Дейв Търнър) се опитва с последни сили да задържи любимото си място, но животът се усложнява още повече от факта, че в заведението започват да се решават ожесточени спорове, особено след пристигането на сирийски бежанци, за които никой никого не е предупредил.

"София филм фест на брега" ще се проведе между 21 и 28 март, като за четвърта поредна година негов домакин ще е Културен дом НХК. Освен селекция от най-добрите местни и международни заглавия, публиката ще може да гледа и 12 късометражни филма. Пълнометражните ще се борят за една от двете големи награди - на Община Бургас и тази на публиката. Съпътстващата програма предвижда и прожекция за хора с увредено зрение, изложба на филмова тема и литературна вечер. За шеста поредна година успоредно с фестивала ще се проведе и "Киноклас Бургас", воден от режисьора Надежда Косева, чийто най-нов филм "Клопка" ще закрие форума в морския град на 28 март, припомня БТА.