Бившият футболист на "Севиля", "Барселона", "Ювентус", ПСЖ и бразилския национален отбор Дани Алвеш бе признат за виновен за изнасилване и осъден на 4 г. и 6 месеца затвор, предадоха световните агенции.

Решението е на Върховния съд на Каталуния. Алвеш трябва да плати обезщетение на потърпевшата в размер на 150 000 евро. Прокуратурата поиска 9 г. затвор.  Бразилецът може да обжалва пред апелативния съд.

Той бе арестуван на 20 януари миналата година по обвинение за сексуално насилие над млада жена в нощен клуб в Барселона на 31 декември. Отричаше вина, твърдейки, че е правил секс по взаимно съгласие.

"Съдът счита, че е доказано, че жертвата не е дала съгласие и че има доказателства, в допълнение към показанията на ищеца, които да считат изнасилването за доказано", се казва съдебното решение.

Преди месеци той бе напуснат от съпругата си.

40-годишният Алвеш игра за последно за мексиканския клуб "Пумас", който го освободи малко след ареста, така кариерата му приключи. Той е носил екипите също на бразилските "Баия" и "Сао Пауло".

Десният халф-бек е един от най-титулуваните футболисти в историята с 43 спечелени трофея. Стана шест пъти шампион на Испания, два пъти на Франция, веднъж на Италия, три пъти спечели Шампионската лига, два пъти Купата на УЕФА и три пъти Суперкупата на УЕФА.

Като част от националния отбор на Бразилия спечели по два пъти Купата на Конфедерациите (2009-а, 2013 г.) и Копа Америка (2007-ма, 2019-а), а също така стана олимпийски шампион (2021 г.).