Майката на Алексей Навални най-после видя тялото на сина си. За това съобщи самата Людмила Навалная във видеообръщение, публикувано в канала на руския опозиционер в YouTube.

Според нея следователите настояват тайно да погребат Навални, като поставят условия „къде, кога и как да бъде погребан Алексей, а това е незаконно“.

"До мен достигат заповеди, или от Кремъл, или от централния апарат на Следствения комитет, те искат това да бъде направено тайно, без да се простим. Те искат да ме закарат в покрайнините на гробището до пресен гроб и да ми кажат: "Ето тук лежи вашият син". Аз не съм съгласна с това", категорична е Людмила Навалная.

И настоява всички, за които Алексей Навални е бил скъп и смъртта му се е превърнала в лична трагедия, да могат да се простят с него.

„Разследващите твърдят, че причината за смъртта е известна, имат готови всички медицински и правни документи, които видях. И аз подписах акта за смъртта му. Според закона те трябваше веднага да ми дадат тялото на Алексей, но все още не са го направили. Вместо това те ме изнудват“, каза Людмила Навалная.

Още с първите си думи тя подчертава, че е прекарала почти цял ден в Следствения комитет на руския град Салехард сама със следователи и криминалисти. Адвокатът ѝ е бил допуснат в СК едва следобед. Освен това Людмила Навалная твърди, че снощи е била отведена „тайно“ в моргата.

„Записвам това видео, защото започнаха да ме заплашват. Гледайки ме в очите, казват, че ако не се съглася на тайно погребение, ще направят нещо с тялото на сина ми“, каза Навалная.

Тя подчерта, че следователят открито ѝ е казал, че „времето не е на нейна страна“, защото „трупът се разлага“.

„Не искам специални условия, просто искам всичко да е според закона. Настоявам незабавно да ми бъде върнато тялото на сина ми”, завърши майката на опозиционера.

За внезапната смърт на Алексей Навални бе съобщено на 16 февруари. Според официалната версия на политика му прилошало след разходка и той „почти веднага“ загубил съзнание и починал. Опитите да бъде реанимиран били неуспешни.

На следващия ден майката и адвокатът на Алексей Навални пристигнаха в Харп, където се намира колония № 3, в която бе задържан руският опозиционер, но тялото му така и не ѝ беше показано.