Магистрала между Русе и Велико Търново може да бъде факт до 2020 г., заяви в Русе министърката на регионалното развитие Лиляна Павлова, съобщи Дарик. 

Тя обяви, че в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура” са заложени 4 млн. лв. за идея за технически проект. Когато идейният проект е готов - до 2016 г., ще се изработи парцелния план и ще се направи отчуждаването. Така ще може през 2017 г., при одобрено финансиране да започне реалната работа, която се очаква да приключи за три години.

"Тази магистрала е основният ни приоритет за региона, но не е реалистично да говорим за по-скорошно изграждане”, допълни тя. 

Павлова е подсигурила проекта на две нива - първо, по стандартната програма "Европейски транспортни коридори", с който ще се кандидатства пред Европейската инвестиционна банка, и второ - по плана "Юнкер". Така че има вариант "Б", отбеляза министърката.

Според нея няма смисъл да се изгражда 3-лентов път по 110-километровата отсечка, след като така или иначе след 5 години ще има магистрала, и този път ще спре да се ползва. Тя утеши русенци с друг път, който ще бъде рехабилитиран в най-близко бъдеще - 53-километровият участък Русе - Червена вода - Тетово - Кубрат - Дулово, чийто ремонт ще е по ОП "Региони в растеж".