Покъртително бездушие и поредица от нарушения на Спешния център в Сливен по случая с починалата жена, която издъхна в такси след отказана линейка. Това показа бТВ, като пусна запис на разговора със Спешния център на града.

На записа се чува как диспечерката настоява да говори лично с жената, която е... няма от дете. И накрая поради това не праща линейка. 

Друг "грях" на умиращата е, че близките й не могат да кажат "къде я боли" (може би защото и тя самата не може да каже), а просто се молят за помощ, защото тя вече не може да диша. Накрая представителката на "хуманната професия" неясно защо решава да ги накаже, поради това че й се обаждат за първи път:

"За първи път ми се обаждаш, така че ще си я доведеш!"

Изводите са от проверка на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“, която се самосезира след репортаж за трагедията. Резултатите вчера са представени пред Здравната комисия в парламента. 

Записът от 2 февруари, в който служител на Спешната помощ говори с близките на болната, е тежък за слушане и според директора на ИА „Медицински надзор“.

Сигналът е прехвърлен от тел. 112 към диспечера на спешния център.

„Диспечерът два пъти настоява да чуе пациентката, за да му каже къде я боли. Близкият казва, че не я боли, а не може да диша. Тя каза - не, кажете къде я боли. Пациентката наистина е жена, която от дете не може да говори“, казва Иванка Динева , изпълнителен директор на „Медицински надзор“. 

Стенограма от записа на разговора, който е обект на проверката, беше предоставена на bTV от агенцията:

Спешна помощ-Сливен: Айде, дай да я чуя!

Подаващ сигнала: Моля?

Спешна помощ-Сливен: Дай да я чуя!

Подаващ сигнала: Не може, тя не може да говори жената изобщо!

Спешна помощ-Сливен: Що не може да говори?

Подаваща сигнала: Ами, зле е жената, не знам. Вчера не беше така. Тя леко хленчи и не може да говори от малка, не може да чуе много ясно.

Спешна помощ-Сливен: Сега, питам те къде я боли. Искам да чуя от нея къде я боли, дай ѝ телефона на нея!

Подаващ сигнала: Не, бе, госпожо, разберете! Умолявам ви се от сърце, не може да говори жената.

Спешна помощ-Сливен: Сега за първи ли ми си обаждаш?

Подаващ сигнала: За първи път ти се обаждам, да!

Спешна помощ-Сливен: За първи път ми се обаждаш, така че ще си я доведеш!

Връзката прекъсва.

Така въпреки молбите диспечерът отказва линейка, а по-късно жената издъхва в такси на път за болницата.

Според директора на Спешния център в Сливен д-р Симеонова служителката от фаталната нощ е на работа, с последно предупреждение за уволнение. Медицинският надзор твърди, че тя дори не е имала право да извършва триаж (сортиране на обажданията - б.р.).