Според съобщения в израелските медии лидерът на „Хамас“ Яхия ал-Синуар е тежко болен. Твърди се, че останалото ръководство на терористичната организация вече търси наследник на Синуар.

Написано е също, че лидерът на терористичната организация страда от тежка пневмония. Това съобщи израелският новинарски канал N12, позовавайки се на официални лица от анонимна арабска държава в региона, която е тясно свързана с терористичната организация „Хамас“. Според N12 въпросните лица са се позовали на членове на „Хамас“.

Освен това се твърди, че неизвестната държава е призовала представителите на „Хамас“ да започнат мирни преговори. Както и че служителите на „Хамас“ са се оплакали от безнадеждното положение в Газа.

Според тях на терористичната организация й липсват боеприпаси. Военните им съоръжения в Газа също са били до голяма степен разрушени.

Противоречиви съобщения за местонахождението на Синуар

Във вторник саудитското списание "Елаф" съобщи, че местонахождението на Синуар не е известно на останалите членове на ръководството на „Хамас“. В същия ден обаче израелският телевизионен оператор Kan News съобщи, че ръководството на „Хамас“ е възстановило контакта си със Синуар.

Въпреки това, както съобщава израелското списание "The Jerusalem Post", позовавайки се на израелското министерство на отбраната, бъдещето на Синвар остава несигурно. Поради това оставащото ръководство на „Хамас“ търси наследник на Синуар.

В Саудитска Арабия някои смятат, че Синуар е избягал от ивицата Газа в Египет. Според N12 обаче той се крие в тунелните системи в Газа и се укрива от IDF - Израелските сили за отбрана.