Известният актьор Христо Шопов вече е с официано повдигнато обвинение по члена за "закана за убийство", става ясно от съобщение на прокуратурата.

Текстът на въпросния чл. 144 от НК никак не е "шега:

"Който се закани на другиго с престъпление против неговата личност или имот или против личността или имота на неговите ближни и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му, се наказва с лишаване от свобода до три години...

Наказанието е лишаване от свобода до шест години, когато: деецът се е заканил с убийство."

Той е вече задържан с прокурорска мярка до 72 часа и ще искат от съда постоянна.

Сутринта се разбра по линия на МВР, че той е задържан в районното - първоначално с полицейска мярка до 24 часа. Случката е станала през нощта.

Прокуратурата я описва по следния начин:

"Около 00,20 часа в ж.к. “Малинова долина” в гр. София, обвиняемият Х.Ш. се заканил с убийство на П.Т., държейки в ръката си пистолет и казал: „Ще те застрелям в лицето с пистолета си!“.

След това около 00,30 часа обвиняемият хванал жената с ръка под брадата и я блъснал към ограда на къща, като й казал: „Ще те убия“. Жената изпитала основателен страх от заканата."

Затова и се смята, че е извършил две отделни деяния.

Потърпевшата е гражданка на Люксембург, стана ясно от медии. Напрежението между двете семейства започнало преди около 2 години след спор за кучета. Снощи обаче имало допълнително и "класическа" съседска крамола заради паркиране.

От думите на зам.главния секретар на МВР Димитър Кангалджиев стана ясно, че потърпевшата е прегледана от съдебен медик и си е извадила медицинско.

Ето и оригиналното съобщение на прокуратурата:

Софийска районна прокуратура обвини мъж, заканил се с убийство с пистолет на жена

Софийска районна прокуратура обвини мъж, заканил се с убийство с пистолет на жена в условията на продължавано престъпление с две деяния.

На 23.02.2024г. около 00,20 часа в ж.к. “Малинова долина” в гр. София, обвиняемият Х.Ш. се заканил с убийство на П.Т., държейки в ръката си пистолет и казал: „Ще те застрелям в лицето с пистолета си!“. След това около 00,30 часа обвиняемият хванал жената с ръка под брадата и я блъснал към ограда на къща, като й казал: „Ще те убия“. Жената изпитала основателен страх от заканата.

По случая е образувано бързо производство за престъпление по чл. 144, ал. 3,т. 1, вр. ал.1 от НК, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ .

С постановление на наблюдаващ прокурор Х.Ш. е задържан за срок до 72 часа.

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.