"Перспективата да се превърнем в бутикова платена партия е сигурна."

Това посочва в своето приветствие към XI национална конференция на ДПС почетният председател на движението Ахмед Доган. Той споменава горната заплаха - ако не се изпълнят прироритетите, които дава като напътствия към делегатите.

В крайна сметка - обратно на първоначално тръгналите информации - той не дойде на форума, но приветствието бе прочетено от трибуната.

Според Доган, за да не се случи това, трябва да се търси адекватно политическо представителство и връзка с местната власт.

"ДПС  има нужда да съживи и активира модела си на работа с реалните хора и местните партийни структури, както и в решаването на нововъзникващите проблеми на хората от местната власт.

Ако този постоянен ангажимент към нашите избиратели не се превърне в приоритет за ДПС, перспективата да се превърнем в бутикова платена партия е сигурна!"

Това каза Доган. Той заяви, че живеем в сложно геополитическо време.

"НАТО и ООН все още не могат да намерят преговорни инструменти за войните", каза Доган.

Той коментира последните изявления на Доналд Тръмп като "всеки трябва да си плати сметката за сигурността, която получава от САЩ". Според Доган Тръмп "положи прагматизма като фундамент и принцип".

"Европа трябва да преосмисли ролята си на "втора цигулка". Ще има нов прочит на евроатлантическия договор", каза Доган.

Според него ни очаква "бясна милитаризация на света",

Доган заяви, че за ДПС предстоящите евроизбори ще бъдат тест за реформиране. Той коментира, че настоящото управление прави "властови недоразумения и ротации".

"Съпредседателството е контрапункт на едноличните решения. Това означава дебат. Съпредседателството се налага като политическа форма на лидерство в различни европейски страни", каза още Доган.

Затова и призова гласуването на двамата съпредседатели - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров -  да бъде в пакет.

"Така новата парадигма на лидерството в ДПС ще демонстрира и единството на партията", казва Доган.

Той намеква доста категорично:

"Трябва да ни е ясно, че едни предсрочни парламентарни избори по формулата „2 в 1“ може допълнително да дестабилизират страната и да предизвикат наказателен вот с непредвидими последици."

"Тук по естествен път се открои фигурата на Делян Пеевски"

Със сетивата си усещам, че тази конференция ще сложи един нов етап от развитието на ДПС като един от основните политически фактори в страната, заяви доста по-оптимистично при откриването на XI Национална конференция Юнал Лютфи, член на ръководството на партията.

Като основен принос на ДПС той изтъкна, че е успяло да върне управлението на страната в парламента.

"Тук по естествен път се открои фигурата на Делян Пеевски, който чрез диалог и компромиси успя да обедини субектите в "сглобката" около идеята за постигане на съгласие около основните национални приоритети - това даде плодове, като промените в Конституцията", каза Лютфи.

Той отбеляза, че форумът се провежда в атмосфера на международна нестабилност. И напомни как почетният председател на Движението Ахмед Доган многократно е казвал, че когато се води война на територията на Европа, това води до дестабилизация и най-потърпевши от тези обстоятелства са малцинствата (всъщост на няколко пъти делегатите избухваха в "спонтанни" аплодисменти по адрес на Доган, нищо че той не присъства, б.р.).

ДПС трябва да се представи максимално добре в предстоящите евроизбори, за да участва в изготвянето на политики, които да имат отражение в живота на българските и европейските граждани, подчерта Юнал Лютфи.

Като напомни, че оперативното ръководство на формацията, след оставката на Мустафа Карадайъ, е било поето от почетния председател Ахмед Доган, той изрази очакване за активна дискусия за председателския пост.

"Пеевски се допълва с д-р Джевдет Чакъров", каза Лютфи.

Той уточни, че в предложението ясно са очертани и ареалите на техните отговорности с цел разширяване електората на ДПС. Очаква се и конференцията да излезе с ясна програма. 

"Докато днешната политическа класа е потънала в борбата за постове и привилегии, ДПС има шанса да отправи заявка към българските граждани за реализация на истинския дневен ред на избирателя, да насочим усилията си към решаване на големите проблеми от реалната политика", убеден е Юнал Лютфи. 

Той очерта и какво се очаква от новото ръководство като политики: завръщане на ДПС при своите избиратели, защото те са фундаментът на партията, връщане на доверието към Движението с конкретни действия, които да доведат до реално вдигане стандарта на живот на симпатизантите на формацията, но и на всички български граждани.

Очаквало се също да бъде направен задълбочен преглед на структурите по места, тъй като имало такива, които от години са капсулирани от кадрова гледна точка. В тази връзка задача на новото ръководство щяла да бъде и набиране на млади и образовани хора.

Отчетният доклад бе прочетен от евродепутата Илхан Кючюк, а не от преседателя в оставка Мустафа Карадайъ, който все пак бе на първия ред в залата.

Сред гостите имаше само трима представители на парламентарни партии - Даниел Митов и Теменужка Петкова (ГЕРБ) и Драгомир Стойнев (БСП). Приветствие бе прочетено от Симеон Сакскобургготски.

Делян Пеевски и Джевдет Чакъров избрани единодушно

Малко преди 18.00 ч. от ДПС съобщиха, че Пеевски и Чакъров са избрани за съпредседатели единодушно.

Движението остана без председател преди няколко месеца, когато оставка от поста подаде Мустафа Карадайъ. Ролята му тогава пое почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

Първоначално се смяташе, че Пеевски е сигурен фаворит за поста председател. Впоследствие обаче излязоха социологически проучвания, според които той има много нисък рейтинг не само в обществото като цяло, но и сред електората на ДПС. Появиха се и информации, че Турция не е била доволна от перспективата етнически българин да стане председател на движението.

Малко след това формулата движението да се оглави от двама съпредседатели бе зададена от Доган в началото на годината. Още тогава Доган предложи начело на партията да застанат Пеевски и Чакъров.