Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен участва заедно с другите западни лидери, които са на посещение в Украйна, както и с президента на Украйна Володимир Зеленски, в церемония по отбелязване на втората годишнина от началото на руското нахлуване в Украйна на летището в Гостомел. Това съобщи специалният пратеник на Европейския нюзрум - платформа за сътрудничество между 21 европейски новинарски агенции, сред които е и БТА.

"Вие спасихте страната си и дадохте шанс на украинската съпротива. Само миналата седмица свалихте 7 изтребителя, дадохте нужния отпор в Черно море и възобновихте търговията. Това изглеждаше невъзможно преди 2 години.

Нека не забравяме, че извървяхте толкова дълъг път. Убедена съм, че Украйна ще продължи да изненадва всички ни. Докогато е необходимо ще предоставяме финансова подкрепа, боеприпаси, ще продължим да обучаваме войници и да инвестираме в нашата европейска отбранителна промишленост", каза Фон дер Лайен.

Председателката на Европейската комисия продължи, като се позова на унищожаването на летището в Гостомел преди две години на самолета Ан-225, наречен "Мечта".

"Те унищожиха самолета, но не и мечтата. Мечтата за свободна и суверенна Украйна продължава да живее, а Гостомел ще бъде запомнен като ново начало", каза Урсула фон дер Лайен, цитирана от БТА.

„Ние сме 730 дни по-близо до победата“, заяви в свое изказване украинският президент Володимир Зеленски, предава Ройтерс.

Той също говори от от Гостомел, мястото на първата голяма битка от войната, по повод двете години, изминали откакто Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна.

„Преди две години тук срещнахме вражески огън. Сега посрещаме нашите приятели“, посочи той.

„Можеш да изгориш равнината, но не можеш да разрушиш мечтата ни. Мечтата, с която всеки от нас заспива и се събужда вече 730 дни. Никой от нас няма да позволи нашата Украйна да свърши. До Украйна винаги ще стои думата „независима““, подчерта украинският президент.