Операционната система Windows 11 скоро ще се сдобие с невероятна нова функционалност - актуализиране на софтуера без нужда от рестартиране, съобщава Windows Central.

Разкритието идва от нова ранна версия на Windows (каквито се пращат първо на разработчици), в чиято документация е записано че тези, които имат включен VBS (Virtualization-based Security, функция за сигурност на новия Windows) "може да не наблюдават рестартиране при инсталирането на актуализацията".

От десетилетия Windows се ъпдейтва само след рестартиране - а често това отнема часове, понякога актуализация блокира и дори поврежда операционната система, което налага преинсталиране. 

Въпреки това т.нар. hot swapping - букв. "горещо заменяне" е стандартен във всякакъв друг вид софтуер, включително и други операционни системи, от години. Което доведе до шеги в социалните мрежи - "Microsoft работят по тази функция от 25 години".

За жалост по всяка вероятност новата функция ще засяга малките ъпдейти - които вече са почти всеки месец, а понякога са и принудителни. Големите актуализации вероятно винаги ще изискват рестартиране, тъй като правят твърде много промени в основата на операционната система.