Украйна е утроила миналата година производството си на оръжия и 500 компании работят в момента в отбранителния сектор. Това заяви днес украинският министър по въпросите на стратегическите индустрии на промишлеността Олександър Камишин, цитиран от Укринформ.

"Миналата година нашата отбранителна промишленост достави три пъти повече продукти, отколкото през 2022 година. Капацитетът за 2024 г. е шест пъти по-голям от този през миналата година", заяви той на предаван по телевизията форум.

Министърът обаче добави, че колкото и да се увеличава този тип производство в Украйна, нуждата на украинската армия от артилерия е по-голяма от възможностите на Украйна, САЩ и ЕС, взети заедно.

Камишин каза още, че Украйна е започнала производството на оръжия с голям обсег на действие, и намекна, че част от тях скоро ще бъдат доставени на фронта.

"Миналата година нашите отбранителни сили започнаха да поразяват стратегически цели дълбоко в тила на Русия, използвайки оръжия, произведени в Украйна. Миналата година видяхме наши безпилотни летателни апарати в действие както във въздуха, така и в морето. Тази година ще бъде годината, в която ще ги видим на сушата. Това ще бъде годината, в която ще чуете повече за наземни роботизирани системи", подчерта той.

В отделно обръщение Михайло Фьодоров, министър по въпросите на дигиталната трансформация, каза, че 90 процента от дроновете, използвани на бойното поле срещу руските сили, са били произведени в Украйна, предаде Ройтерс.

Основните теми на проявата, в която участваха министрите, са постигането на целите на Украйна в продължаващата война, развитието на силите за отбрана и сигурност на страната, управлението на националния отбранителен и промишлен комплекс, осигуряването на икономически растеж и интеграцията на Украйна в световните пазари, прилагането на формулата за мир на президента Володимир Зеленски, постигането на гаранции за сигурност и защитата на живота на украинците.

БТА