Ново изследване от Института по сърдечни заболявания в Сидарс-Синай, САЩ, показва сериозна разлика за здравните ползи от редовните упражнения между жените и мъжете.

Резултатите, публикувани в Журнала на Американския колеж по кардиология (JACC), показват, че жените могат да упражняват по-рядко от мъжете, но да получават по-големи кардиоваскуларни ползи. 

"Жените исторически и статистически изостават зад мъжете в ангажирането със значима физическа активност", казва Марта Гулати, МД, директор на Превентивната кардиология в Департамента по кардиология в Института. "Красотата на това изследване е, че научаваме, че жените могат да получат повече ползи за всяка минута от умерена до интензивна активност, отколкото правят мъжете. Това е мотивираща идея, която се надяваме, че жените ще приемат присърце."

Изследователите анализират данните на 412 413 възрастни от САЩ, използвайки национална база данни. Участниците между периода от 1997 до 2019 г. - 55% от които са били жени - са предоставили данни за физическа активност в свободното време. 

"За всички възрастни, които се ангажират с каквато и да е редовна физическа активност, в сравнение с неактивността, риска от смърт беше очаквано по-нисък", казва Сюзан Ченг, директорка на Института за изследване на здравословното стареене и старши автор на изследването. "Забележително обаче е, че риска от смърт намалява с 24% при жените и с 15% при мъжете."

Мъжете достигат максималното ниво на упражнение, като упражняват анаеробна умерена до интензивна физическа активност за около пет часа седмично, или 300 минути, докато жените постигат същата степен за около 2 часа и половина седмично (140 минути).

Когато пък става въпрос за упражнения за укрепване на мускулите, като например трениране със собствено тегло или упражнения за осовните мускули, мъжете достигат пиковата си полза, като правят три тренировки седмично, а жените получават същото количество полза от около една тренировка седмично.

Това обаче не означава, че няма още ползи за жените, които тренират над два часа и половина седмично.