Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че откакто руските сили нахлуха в Украйна, са убити 31 хиляди украински войници, предаде Ройтерс.

Зеленски каза това на пресконференция в Киев.

За прът Украйна съобщава официално броя на убитите си войници.

Украинският президент каза още, че не може да разкрие броя на ранените украински войници, тъй като това ще помогне на Русия при военното планиране.

"В тази война са убити 31 хиляди украински войници. Не 300 хиляди, не 150 хиляди . . . Путин лъже за тези неща . . . Въпреки това загубата за нас е голяма", изтъкна Володимир Зеленски.

На пресконференцията Зеленски изрази убедеността си, че американският Конгрес ще одобри нов голям помощен пакет за Украйна, включващ военна и финансова помощ. Украинският лидер подчерта, че страната му има нужда решението по този въпрос да бъде взето до месец.

Победата на Украйна във войната зависи от западната помощ, подчерта Зеленски.

Той обяви и че Русия се е сдобила с плановете за миналогодишното украинско контранастъпление още преди то да е започнало,

"Нашите планове за контранастъпление са станали известни на Кремъл, преди да започнат действията по контранастъплението", заяви украинският лидер.

Зеленски не уточни по какъв начин е изтекла информацията, отбелязва Ройтерс. Украйна има ясен план за нова контраофанзива срещу руските сили.

"Има план, планът е ясен, но не мога да ви дам детайли", поясни Зеленски.

Премиерът Шмигал очаква 11,8 млрд. долара помощ от САЩ

Украйна очаква да получи икономическа подкрепа от САЩ в размер на 11,8 милиарда долара през тази година, заяви днес нейният министър-председател Денис Шмигал, цитиран от Ройтерс.

Киев е изправен пред недостиг на 37 милиарда долара в бюджета през 2024 г. заради продължаващата две години руска инвазия и разчита на западните партньори за тази жизненоважна помощ.

Шмигал изрази надеждата по време на форум в Киев, посветен на втората годишнина от руското нашествие, че американските законодатели ще одобрят дългоочакваната икономическа и военна помощ. "Дълбоко сме убедени, че САЩ няма да изоставят Украйна", каза той, имайки предвид помощта от 60 милиарда долара, блокирана от месеци в американския Конгрес, предаде Франс прес.

Западните оръжия се доставят със закъснение, това струва украински животи

Половината оръжия, обещани от Запада на Украйна, се доставят със закъснение, заяви днес украинският министър на отбраната Рустем Умеров.

"Заради тези закъснения губим хора, губим територии", подчерта той пред БиБиСи. "Към настоящия момент ангажиментът не е синоним на доставка, 50 процента (от оръжията, за които са поети) ангажименти, не се доставят навреме."

През последните дни Зеленски също многократно настоя пред западните си съюзници да доставят военната помощ навреме. Той призова за повече боеприпаси, системи за противовъздушна отбрана и изтребители на вчерашното виртуално заседание на Г-7. Според него забавените доставки на оръжия са допринесли за провала на контранастъплението на Киев през лятото на 2023 г.