Националният ни отбор по баскетбол победи актуалния световен шампион Германия с 67:62 (7:19, 21:8, 11:18, 28:17) в „Арена Ботевград“ в мач от втория кръг в група D на квалификациите за Европейското през 2025 г.

Преди дни България загуби като гост на Швеция, но днес се реабилитира, записвайки една от най-престижните победи за страната ни не само в баскета, но въобще в  колективните спортове напоследък.

Германия беше без звездите си от НБА, но дори с този тим, в който личаха асове от Евролигата, е изключително силен противник. Нашият тим беше без най-добрия си играч, който често е поне половин отбор когато играе с трикольора - Александър Везенков.

Успехът съхранява шансовете ни за класиране, но отборът трябва да покаже постоянство и във всеки сблъсък да подхожда както тази вечер - със страхотна защита, задружно и непримиримо. Дълго ще се помни обратът срещу "маншафта" - нещо, което прави триумфа още по-ценен.

Националите очаквано отстъпиха в борбата под коша (38:53), но демонстрираха солидна отбрана, стреляха по-добре и направиха по-малко грешки (13:21).

Селекционерът Росен Барчовски заложи в титулярния състав на Павлин Иванов, натурализирания гард Коди Милър-Макинтайър, Христо Захариев, Йордан Минчев и Димитър Димитров.

Гостите започнаха силно и се откъснаха с 8 точки при 12:4 в средата на първата четвърт. Националите направиха няколко неуспешни атаки, а 7 поредни точки за Германия увеличиха пасива на България до 15 при 4:19. Със сериозни усилия в защита българите ограничаваха нападението на противника, но без да стопяват  съществено изоставането си и след 10 минути резултатът бе 7:19.

Последва отлично начало на втората четвърт за националите, които отбелязаха 8 поредни точки, скъсявайки дистанцията до 4 - 15:19 в рамките на две минути. Два точни наказателни удара и тройка на Христо Захариев донесоха преднина от 20:19 за България при оставащи шест минути и половина до почивката след серия общо от 16:0. Луис Олинде върна 2 точки в коша на домакините, след като бе фаулиран и пак от наказателната линия германците пак поведоха с 23:20.

С кош на Константин Костадинов националите взеха аванс от 24:23, гостите бързо си върнаха водачеството, но 10 секунди преди края на първото полувреме Коди Милър-Макинтайър отбеляза от далечна дистанция за аванс от 28:27 за България и фиксира резултата на почивката.

По-ефективната защита през вторите 10 минути позволи на националите да вземат и предимство при борбите, като само по-слабата стрелба за 3 точки не позволи на България да води с по-голяма преднина. Христо Захариев натрупа 10 точки за първото полувреме, а за германския тим с 9 до момента бе Йонас Матисек. Павлин Иванов игра само около 8 минути, явно не напълно възстановен от здравословния проблем, който имаше.

Второто полувреме стартира с размяна на водачеството и нито един от двата тима не успяваше да се откъсне. България записа най-голямата си преднина от 4 точки при 37:33 шест минути след паузата след кош на Венцислав Петков, но Кристиан Зенгфелдер скоростно върна 2 точки за гостите. При оставащи 2 минути от частта имаше равенство при 38:38, но поредица от 8 точки осигури аванс от 45:38 за германските баскетболисти, а третата част приключи при пасив за българите от 39:45.

В началото на четвъртата националите ни се доближиха на точка при 44:45 при оставащи осем минути в мача след попадение на Милър-Макинтайър, а Костадинов на два пъти от наказателната линия и Георги Боянов от тройката бяха точки за преднина от 49:45 седем минути преди края.

Германия навакса бързо изоставането си и след серия от 5:0 обърна до 50:49, но с три поредни точки на Коди Милър-Макинтайър съставът на България пак поведе при 52:50, а две минути и половина преди финала на двубоя резултатът бе 54:54.

Боянов донесе аванс от 56:54 от наказателната линия, а Христо Захариев вкара тройка за преднина от 5 точки 59:54 при оставащи 75 секунди. Дейвид Крамер реализира 2 т. за гостите, Милър-Макинтайър върна 2 за България и след нови 2 точки за противника авансът на националите бе 61:58 при оставащи 27,9 секунди.

Милър-Макинтайър отбеляза наказателен удар за 62:58. Крамер бе точен веднъж от фаул линията за световните шампиони, а Георги Боянов вкара за 65:58, подпечатвайки сензационния успех на България.

Милър-Макинтайър бе най-резултатен за националния тим на България с 23 точки, 5 борби и 4 асистенции. Христо Захариев завърши с 15 т. и 4 борби, а Георги Боянов добави 11 т. и 5 борби.

За Германия Оскар да Силва оформи „дабъл-дабъл“ от 15 точки и 12 борби.

Вторият квалификационен прозорец, в който ще се изиграят мачовете от третия и четвъртия кръг на пресявките, е през ноември. България ще гостува на Черна гора на 22 ноември, а на 25-и ще приеме същия съперник.

Росен Барчовски: Не съм виждал българския отбор да играе така

Селекционерът Росен Барчовски бе доста развълнуван след неочакваната победа.

"След първите няколко минути играхме изключително, не съм виждал българския отбор да играе така. Посвещавам победата на публиката, защото в България не се случва често такава атмосфера. Тези хора толкова чистосърдечно подкрепят отбора", започна той.

Доколко е запазил вяра след лошия старт и аванса на Германия.

"Не знам доколко реалистично е било да вярваме, но много искахме. Лично аз съм длъжен да вярвам винаги, срещу когото и да играем. Започнахме припряно в нападение, то си личеше, но беше рано, това не ме притесняваше. След това играхме със страхотен характер, умно в нападение и със страшна защита."

Факт е, че Павлин Иванов и Коди Милър-Макинтайър играха със здравословни проблеми. Барчовски каза, че и двамата сами са пожелали да го направят.

"Благодарност на Коди Милър-Макинтайър и Павлин Иванов, които сами пожелаха да играят. Това е една малка победа, когато контузени и болни състезатели сами пожелаят да играят за национален отбор. Това говори за хубава атмосфера в отбора и сега можем малко да се порадваме."

Той завърши със следното: 

"Не мога още да изживея победата. Поприказвахме се сериозно след първия мач, не скрих никакви критики след срещата с Швеция. Ще ми се да видя два поредни силни мача от нашия тим. Би ми се искало да не са толкова инфарктни мачовете, но победите са най-важни."

Коди Милър-Макинтайър: Публиката ни даде допълнителна енергия

"Свършихме добра работа, борихме се през всичките 40 минути. Бяхме аутсайдери на хартия, но показахме голямо сърце", коментира натурализираният баскетболен национал Коди Милър-Макинтайър.

"Феновете бяха страхотни, донесоха ни допълнителна енергия, за да победим. Невероятно беше как всички вярваха в нас, добави американецът с български паспорт, който бе сред най-полезните за успеха. - Осъзнахме, че загубихме от Швеция, защото не играхме добре. Загубихме заради нас, а не защото те бяха по-добрият отбор".

"Показахме, че когато сме концентрираме, имаме шансове срещу всеки, както и срещу Черна гора през ноември", завърши той.