Очаква се унгарският парламент да ратифицира днес присъединяването на Швеция към НАТО, предаде ДПА.

Депутатите трябва да гласуват молбата на Швеция за членство в НАТО на първата пленарна сесия след завръщането на парламента от зимната ваканция. Гласуването се очаква следобед.

Парламентарните комисии вече одобриха ратификацията. Сега всичко, което липсва, е съгласието на пленарната зала.

Унгария е единствената от 31-те страни членки на НАТО, която все още не е ратифицирала присъединяването на Швеция. 

Будапеща посочи различни причини за забавянето. Наскоро дясното популистко правителство на премиера Виктор Орбан заяви, че се чувства "обидено" от критиките от страна на Швеция относно състоянието на върховенството на закона в Унгария.

В светлината на руската война срещу Украйна, през май 2022 г. Швеция подаде молба за членство в НАТО заедно с Финландия.

Финландия стана 31-вият член на алианса в началото на април 2023 г.

Швеция, от друга страна, се бореше в продължение на  месеци, за да получи ратификации от членовете на НАТО Турция и Унгария. Турция се отказа от блокадата си през януари, а Унгария продължи да отлага одобрението си.

В петък Орбан и шведският премиер Улф Кристершон най-накрая обявиха споразумение в Будапеща, според което Унгария ще закупи четири нови шведски изтребителя JAS 39 „Грипен“.

Ако Унгария каже днес „да“, Швеция може да бъде приета в НАТО още на 1 март, пише „Политико“.

В централата на пакта в Брюксел вече е разпъната палатка. Представители на алианса заявили пред изданието, че очакват церемония по издигане на шведския флаг в петък. По същия начин стана и приемането на Финландия през 2023 г. Знамето й бе издигнато в централата на НАТО пет дни, след като членството й бе одобрено от Турция.