Фермери запалиха гуми, пълни със сено, а полицията отговори с водни струи

Това се случи днес, по време на протест на земеделци в ЕВропейския квартал в Брюксел. Над 1000 трактора блокираха площад „Шуман“, където се намират главните евроинституции – Европейската комисия, Съветът на ЕС, Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) и др. Протестът в района бе разрешен от властите в белгийската столица.

Шествието съвпада с провеждащата се точно в сградата на Съвета среща на земеделските министри от страните членки.

Транспортните връзки с района са прекъснати. Затворени са станциите на метрото и на градската железница. Маршрутите на автобусите са отклонени.

Стотици фермери пристигнаха и от Италия. Те се събраха на площад "Люксембург", срещу Европейския парламент.

Земеделците настояват за облекчаване на правилата за тяхната работа. Те настояват ЕС да отмени подписаните споразумения за свободна търговия и да не сключи такова с Меркосур - - Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай.

Фермерите настояват също за забрана или значително ограничаване на вноса на селскостопанска продукция от Украйна. ЕК предложи като компромис за украинския внос предпазна клауза, която да бъде задействана, ако чувствителните стоки надвишат определени количества и това доведе до изкривяване на ситуацията на европейския пазар. Земеделците обаче смятат, че няма достатъчно гаранции за защита на техните интереси.

Белгийският фермер Оливие Колиньон сподели пред Клуб Z, че очаква европейските институции да задействат правила, за да се регулират цените на пазара. Той обаче поясни, че не е против украинския внос, а за промяна на правилата, по които се извършва той:

„В момента вносът от Украйна дестабилизира европейския пазар и създава ситуация, при която нашата продукция, която е по-скъпа, не се купува и се търси само украинската. И това е просто защото нямаме едни и същи норми. И ако на нас ни се налагат правила, свързани с климата, трябва да има реципрочност, т.е. да се наложат и на вноса от Украйна“, смята той.

Адорасион Бланке от Асоциацията на младите фермери от Алмерия каза, че не е срещу вноса от Украйна, а от Мароко, Турция и Меркосур. Алмерия е една от южните испански провенции, разположена на брега на Средиземно море срещу Мароко.

На въпрос дали все пак не трябва ЕС да бъде солидарен с Украйна, която е във война, тя даде следния отговор:

„Да, разбира се. Но това, което не трябва, е да бъдем солидарни с една страна, докато твоите земеделци не могат да се издържат. На Мароко и другите страни се помага така, че получават повече от нас. Нека им помагат, но трябва да се прави така, че да изпълняват същите изисквания, каквито и ние - същите условия за околна среда и отпадъци.“

Протестиращ фермер си бе сложил и фланелка с цветовете на руския флаг и с надписа „Русия“. Той говорежше френски, но не пожела да каже дали е от Франция или Белгия. Но обясни, че не е за Русия, а против Америка, от която идвали всички злини и чиято храна не трябва да ядем, нито да носим техните дрехи.

„Ако Европа не ни даде задоволителни отговори, тогава протестите ни ще станат по-интензивни", предупреди Оливие Колиньон.

По думите му, тази вечер той ще бъде прекратен, защото стопанствата ги очакват, но ще има по-нататъшни действия.

Нарастването на украинския износ е последствие от войната, каза след края на министерската среща еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски.

„Преди войната, през 2021 г., имахме нормални търговски отношения с Украйна и вносът оттам беше приемлив. След началото на руската инвазия и блокадата на Черно море обаче Украйна изгуби голяма част от пазарите си в Азия и Африка и нейният износ бе пренасочен към ЕС“, изтъкна той.

Все пак Войчеховски остави вратичка за преговори по отношение на екологичните изисквания като каза, че списъкът с изключения в тази област не е изчерпан.