Почина големият актьор Светослав (Славчо) Пеев.

Тъжната вест обяви Калин Сърменов във Facebook.

"Светлина, Славе, и благодаря за смислените мигове. Аплодисменти и поклон!", написа той в социалната мрежа.

Светослав Пеев е роден на 4 април 1939 г. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов" през 1964 г. Пеев работи в Драматичен театър „Йордан Йовков" Толбухин, в Сатиричен театър „Алеко Константинов", където е директор до 1989 г.

Актьорската кариера на Пеев включва изиграни над 70 театрални и 100 телевизионни роли, както и участия в 23 филма. Измежду филмите с негово участие са „Конникът" (1964 г.), „Няма нищо по-хубаво от лошото време" (1971 г.), „С деца на море" (1972 г.), „Мисия Лондон" (2010 г.) и много други.

Режисьорската му кариера е свързана с театъра и започва през 2006 г. Тогава Пеев поставя „Римска баня" от Станислав Стратиев в Сатиричния театър. Други режисирани постановки от него са „Две сватби и едно прелюбодеяние" от Рей Куни и „Таблата" от Димитрис Кехаидис.

През октомври 2018 г. Пеев претърпява сърдечен удар и бива настанен в болница в Дупница. На 18 октомври става ясно, че състоянието му е стабилно. Той споделя в интервю, че причината за хоспитализирането му не е сърдечен удар, а преумора.

Славчо Пеев беше и футболен запалянко, сред знаменините привърженици на столичния "Локомотив". Беше и пресаташе на любимия си клуб по времето на Николай Гигов като президент от средата на 90-те години.

Поклон пред паметта му.