Бебетата имат способността да карат хората около тях да се грижат за тяхното благополучие. Например, като ги носят и люлеят. Одри ван дер Меер от Норвежкия университет за наука и технологии (NTNU) в Трондхайм е установила закономерност при преглед: според нея повечето хора са по-склонни да държат бебето в лявата си ръка, отколкото в дясната. Художествените изображения също отразяват това поведение:

"Обикновено Дева Мария е изобразена да люлее бебето Исус в сгъвката на лявата си ръка".

Ван дер Меер проучва съществуващите данни и мета-анализи по темата за целите на обзора. Предпочитанието за държане на бебето в лявата ръка е установено за всички култури и етнически групи и през вековете.

Съществуват различни теории за причините за това. Една от тях гласи, че бебето се носи предимно на лявата ръка, тъй като тогава то чува по-добре сърдечния ритъм.

Друга теория е свързана със сетивното възприятие: лявото ухо и око се използва за получаване на информация за емоционалното състояние на бебето - сигналите от лявата страна се изпращат към дясното полукълбо на мозъка, което е специализирано в тълкуването на емоции и лица.

Според Ван дер Меер обаче най-вероятно причината е много по-проста: хората искат да имат свободна "по-добрата" си ръка, за да могат да я използват и занапред - а "9 от 10 души в света са десничари". Има много снимки на принц Уилям, на които той носи едно от децата си като бебе с дясната си ръка.

"Той е левичар", казва ван дер Меер. Принцеса Кейт, от друга страна, е десничарка и, както повечето хора, е склонна да държи бебетата в лявата си ръка.

Фактът, че лявата ръка е предпочитана, се отнася само за бебетата.

"Когато децата станат по-големи и по-тежки, повечето хора са склонни да ги носят с доминиращата си и по-силна ръка", казва тя.

Анализът на Ван дер Меер е публикуван онлайн още през декември в специализираното списание "Infancy".