В края на миналата година от Google представиха Gemini - инструмент с изкуствен интелект за генериране на съдържание, отговор на ChatGPT. След месеци спекулации и очаквания, първоначалната оценка бе добра и новият AI впечатли всички тествали го.

В последните няколко седмици обаче функцията за генериране на изображения в Gemini се оказа леко дефектна - тя на практика отказва да генерира изображения на бели хора.

Ако поискаш от Gemini да ти генерира изображение на папа, излиза чернокож в одеждите на Светия отец - или индийска жена.

Ако поискаш изображения на гръцки воини - те до един са азиатци или чернокожи. Средновековни крале? Сред тях по чудо се промъква един белокож. Бащите на Америка? Китайци и индианци в дрехите на Джон Адамс, Томас Джеферсън, Александър Хамилтън.

Рисунка на Джордж Вашингтон? Няма проблем, висок, снажен в класическата си униформа от войната за независимост, и чернокож.

От Google с половин уста признаха, че може би са направили алгоритмите твърде "прогресивни" и борещи се за расово разнообразие и спряха функцията.

Преди това обаче някои потребители успяха да докарат алгоритъма до псевдоисторическа крайност - като поискаха да генерира нацисти в униформа.

Разбира се, Gemini прави и тях чернокожи и азиатци.