Седми ден спасителите продължават безрезултатно да търсят 17-годишната Ивана Георгиева от Дупница. Момичето е в неизвестност от 22 февруари.

На всичкото отгоре се появиха съмнения дали наистина се забелязва нейна активност в социалните мрежи - както медии съобщиха вчера.

Още вчера периметърът, в който се търси момичето, беше разширен, но без резултат. Десетки полицаи и доброволци вече участват в акцията, предаде днес Нова тв.

Включени са и служителите от Горското стопанство, които обхождат трудните райони в покрайнините на града.

Междувременно експерти от киберсигурност се опитват да установят, кой е сменил профилната снимка на момичето във фейсбук.

„За момента няма информация за някакъв напредък по издирването. Проверяват се всички сигнали, които получаваме. Периметърът на издирване се разширява. Обхождат се и вече проверени райони”, заяви в ефира на Нова тв зам.-кметът на Дупница Бойко Христов.

По думите му обаче активността на момичето в социалните мрежи е "доста подвеждаща".

"Говорих с началника на районното управление, поддържаме комуникация. Но не ми беше съобщен за някакъв напредък по установяването на това, кой е сменил профилната снимка на Ивана", подчерта той. 

Вчера бе съобщено, че са се появили реакции от нейно име във фейсбук групата „Да намерим Ивана“.

Малко по-късно в друг профил в Инстаграм снимката също беше сменена със същата. Експерти от отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП установяват IP адреса, от който е направена смяната.

Според киберексперта Ясен Танев, който пък говори пред бТВ, в ГДБОП работи и координатор на "Фейсбук", който е директна връзка с администрацията на социалната мрежа. Той може да изиска данни за профила и как той е свързан със съответно изчезване на човек.

Танев сравни промените по профила на момичето с "трошичките на Хензел и Гретел".