Отиде си художникът Димитър Яранов.

Тъжната вест съобщиха в сряда от Съюза на българските художници.

„Това, което ценя и търся в моята работа, е, рисувайки, да бъда максимално честен и откровен със себе си. Само тогава изкуството има истинско въздействие. Стремя се също да бъда и много критичен към творбите си“, са думи на Яранов.

"Днес си тръгна от този свят рано рано Митко Яранов, един от най-добрите ни художници-концептуалисти. В творбите си той осъждаше властта, насилието, обожаваше свободата.

Син на големия Атанас Яранов!

Поклон пред паметта му!", написа във фейсбук Ники Кънчев.

Димитър Яранов е роден през 1964 година в София. През 1991 завършва Художествената академия, специалност „Живопис“, при проф. Светлин Русев. Наследник е на известна фамилия – дядо му е големият учен географ проф. Димитър Яранов, син е на художника Атанас Яранов. Като художник се стреми да се еманципира и създава творчество, емблематично за съвременните концептуални автори, посочва критиката.

Негови картини са представяни в България и чужбина. Името му се свързва и с арт групата XXL, създадена през 90-те години на миналия век, с фестивала „Процес – пространство“.

В 90-те години на XX век Яранов се включва активно в новите за българското изкуство процеси. Творческите му усилия се концентрират върху концептуалното изкуство, акционизма, разиграване на творческия акт като действие в социалната среда. Негови творби стават емблематични за съвременното българско изкуство, като например „100 милиона българи", „Инструменти на красотата", „Краят на едно шоу".

Има самостоятелни изложби в София, Варна, Скопие, Брюксел.

Преподава в Художествената гимназия в София. Познат е и от созополската галерия „Котка и котка“, която управлява със съпругата си. Последното участие на Димитър Яранов в изложба на „Шипка“ 6 е в проекта „Седем извън трафика“ (2022).