Европейският съюз публикува нов списък с руснаци и украинци, които няма да имат право да пътуват в 28-те страни, както и да развиват бизнес дейности на тяхна територия. В допълнения списък попада и депутатът Йосиф Кобзон - популярен певец, който в последните години е традиционен участник в предизборните кампании на "Атака". Макар и по-рядко, Кобзон участва и в мероприятия на БСП.

Подписаният от Федерика Могерини документ съдържа мотиви за всяко име - Кобзон е включен заради посещението си в т.нар. Донецка народна република, назначението му за почетен консул на републиката в Русия, както и изявления в подкрепа на сепаратистите. 

В новия списък попадат още двама руски зам.-министри на отбраната - Аркадий Бахин и Анатолий Антонов, както и зам.-началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Андрей Картаполов.

Европейският съюз разшири и списъка от организации, на които ще налага санкции - сред тях са редица въоръжени формирования, както и движенията "Новорусия" и "Казашка национална гвардия".

Главният прокурор на т.нар. Луганска народна република Заур Исмаилов също е в черния списък. В него попадат министрите на правосъдието на двете самообявили се народни републики в Донбас, както и военни, прокурори, милиционери и началници на отряди от непризнатите републики.

С влизането в сила на новия списък числото на лицата, които няма да бъдат допускани в Европейския съюз се увеличи на 151 души, а на организации, фирми и компании - 37.

Наказателните мерки бяха приети още на заседанието на външните министри на 9 февруари, но действието им бе отложено за 16 февруари.