За едно от най-богатите семейства в Индия сватбата не е просто сватба - това е спектакъл, предназначен да заслепи дори най-богатите и влиятелни хора в света, пише "Гардиън".

Още през 2018 г. най-богатият човек в Индия, Мукеш Амбани, организира за дъщеря си Иша най-скъпата сватба, която страната някога е виждала. На тържеството пя Бионсе. За гостите имаше приеми както на езерото Комо в Италия, така и в Мумбай и Раджастан. Сватбата се смята, че е излязла почти $100 милиона (£80 милиона).

Сега Амбани се готви да организира още по-екстравагантно тържество в началото на следващия месец. Този път се жени най-малкият му син, 28-годишният Анант Амбани.

Медиите в Индия са напълно погълнати от подробности за сватбените тържества за брака на Анант Амбани с Радхика Мърчант, 29-годишната дъщеря на известно бизнес семейство, което управлява Encore Healthcare, голяма индийска фармацевтична фирма. Мърчант, която е танцьорка на класически индийски танци (доста сложно изкуство, което се ползва с голямо уважение в страната), сега седи в борда на Encore.

Според списъка на Forbes Rich, Амбани, председател на конгломерата Reliance Industries, който се занимава с всичко - от енергетика до текстил и телекомуникации, е най-богатият човек в Азия със състояние от 112 милиарда долара. Антила, 27-етажният дом на Амбани в Мумбай, привлече световното внимание, когато беше построен, като според съобщенията струва повече от 1 милиард долара. Той беше обявен от Forbes за най-скъпия имот в света.

Въпреки че пълните подробности за сватбата, която се очаква да се състои през юли, все още не са оповестени публично, тридневното предсватбено парти през март изглежда ще бъде богато и изпълнено със звезди събитие. Началото му ще е на 1 март. Купонът ще е в парк от 3000 акра, разположен на територията на петролна рафинерия в Джамнагар, в родния щат на Амбани  - Гуджарат.

Твърди се, че в него има над 10-метрови дървета, както и че там е най-голямата овощна градина за мангови дървета в Азия. На територията му има център за спасяване и рехабилитация на диви животни. Амбани има 2000 спасени животни както от Индия, така и от целия свят. Сред тях има леопарди, тигри, лъвове, ягуари и слонове.

На предсватбеното парти се чака да пее този път Риана. Предполага се, че сред забавляващите гостите ще е и илюзионистът Дейвид Блейн. Списъкът с поканените е бляскав - от милиардери до боливудски знаменитости. Очаква се да присъстват Бил Гейтс, Марк Зукърбърг и Иванка Тръмп.

Около 2500 ястия ще бъдат сервирани на гостите през тези първи три дни. Целта е никой да не яде една и съща храна два пъти.

Малцина в Индия - най-гъсто населената страна в света, страдаща от сериозни проблеми на бедността, могат да си позволят подобни пищни тържества. Данните обаче сочат, че сватбите в Индия като цяло стават все по-скъпи и големи. Страната харчи около 75 млрд. годишно за тържествата около женитбите. Това е четвъртата най-голяма индустрия в държавата.