Евродепутати от всички партии защитиха Джулиан Асанж на дебат късно снощи в пленарната зала в Страсбург.

Дебатът е по повод предстоящото решение, което британският Върховен съд трябва да вземе дали да потвърди или отхвърли екстрадирането в САЩ на основателя на сайта „Уикилийкс“. Самият той е в лондонски затвор. В САЩ го заплашва присъда от 175 години зад решетките.

Асанж, който е австралиец, е издирван по обвинение в шпионаж.

В разискванията участваха малко на брой евродепутати. Нито един от тях обаче не се изказа против Асанж. Той бе обявен за мъченик.

Прозвучаха предупреждения, че преследването му е опит за заглушаване на демократичната журналистика. Ораторите изтъкнаха, че разкритията му са нанесли сериозни щети на имиджа на САЩ, след като са уличили американската армия във военни престъпления в Ирак и Афганистан.

Чуха се и обвинения, че докато ЕС е загрижен заради смъртта на Навални и здравословното състояние на много руски затворници, той нехае за случващото се с Асанж и това, че той може да умре в затвора.

В пленарната зала бе дошъл специално поканеният Джон Шиптън - бащата на журналиста.

Крайно десният германски евродепутат Гунар Бек припомни, че неговата партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ) е предложила Асанж да получи убежище.

Не само Асанж е разпространявал тайни документи, но само той страда толкова дълго време в строго охраняван затвор, изтъкна италианската независима депутатка Сабрина Пинедоли.

„Без него Европа няма да е свободна“, заяви нейният сънародник Дино Джарусо, също независим представител.

Белгийската социалистка Мария Арена призова ЕС да използва всички възможности на дипломацията, за да бъде предотвратено екстрадирането на австралиеца.