Крадец извършил серия от нагли домови кражби в София, съобщава БНТ. По-малко от месец след като излязъл от затвора, 33-годишен мъж проникнал в четири апартамента в един жилищен блок в София.

Задигнал пари и бижута, но и живял около седмица в жилищата, чиито собственици са били извън страната. Арестуван е малко след като напуснал поредния разбит апартамент.

В обичаен делничен ден на необичайна гледка се натъкнали живеещите на последните етажи на жилищен блок - мъж ловко прескачал от тераса на тераса.

"От покрива слизал на 10-ия, от 10-ия на деветия и после обратно. Но на 10-ия етаж в един от апартаментите е имало хора, подгонили го и той се е качил на покрива и от там е изчезнал", разказва пред БНТ Атанас Костов - отговорник за поддръжката на входа.

На другия ден открили, че един от апартаментите е разбит.

Костов разказва, че крадецът през терасата е счупил прозореца и е живял в апартамента няколко дни. "Вътре отвратителна работа, фасове гасени, изтръгнати лампи, безчинство", описва той в какво състояние са намерили жилището.

След това стана ясно, че мъжът е проникнал и живял в още три апартамента в същата сграда. Негова мишени са били жилища предимно на високите етажи.

"Извършителят е влизал в апартаментите, които не са обитаеми към настоящия момент, собствениците не са си били вкъщи, вътре е живял, използвал е отоплителни уреди, има данни, че се е хранил вътре с храната, използвал е различни методи на навлизане - чрез разбиване, с подбран ключ, дори през балконската врата, като е чупил стъклопакета. Когато е преценил просто е отнемал вътре каквото е имало налично", обясни Стефан Тотев - зам.-началник на Пето РУ - София.

Скоро след напускането на поредното жилище мъжът е задържан.

"Добре познат е на полицията, криминално проявен е, осъждан е, друго любопитно нещо е, че е излязъл от затвора в началото на месец февруари, буквално можем да кажем около 2 седмици преди да извърши първото престъпление от същия вид, така че бил е доста нетърпелив", уточни Тотев.

В задържания са открити задигнати бижута, пари, телефони, лаптоп и документи и вече е с повдигнато обвинение.