България е в категория "свободна държава", но малко на ръба. Като в сравнение с 2022 г. е паднала с едно място. Нашата страна събира 78 точки от 100 възможни. Това показва оповестеният днес доклад за състоянието на свободите и правата по света на американската неправителствена организация „Фрийдъм Хаус“.

Добре, че е Унгария, за да не бъде България на последна позиция в представянето си сред страните членки на ЕС. Управляваната от Орбан държава продължава да бъде класифицирана като "частично свободна". Оценена е с 65 точки – 24 за политически и 41 по граждански права. Полша е с 80 точки. 

По подобен начин ни спасяваше Унгария в ролята на черната овца на ЕС от последната позиция и в класацията на "Трансперънси интернешънъл" за възприятието за корупция за м. г.

Максималният брой точки, които дадена държава може да получи, са 100, като максимално 60 от тях се изчисляват на база равнище на гражданските права, а максимално 40 – на политическите права. По тези показатели България получава съответно 32 и 46 точки. 

Сред съседните ни държави Гърция и Румъния са с по-добри показатели от България, получавайки съответно 85 и 83 точки. Сърбия и Северна Македония със своите 57 и 67 точки са определени от „Фрийдъм Хаус“ за частично свободни.Турция с 33 е определена за несвободна. 

Интересно е, че южноафрикански държави като Аржентина (85) и Чили (94 точки) според класирането на "Фрийдъм хаус" са доста по-свободни от България. Да не говорим за Кабо Верде, например, където има развита демокрация с 92 точки, на която може да завижда всяка държава членка на ЕС, поне така излиза от точките, които събира. Както и Барбадос - 94 точки, Коста Рика, Доминика, Панама.

№1 в класацията - т.е. най-свободната държава, е Финландия. Следват я Нова Зеландия, Норвегия и т. н.

Русия е "несвободна" с резултат 13 от 100 точки (4 точки за политически права и 9 за граждански свободи).

Украйна получава 49 точки и е описана като "частично свободна" – 21 от точките идват от политически права, а 28 – от граждански свободи.

Демокрацията по света бележи значително отстъпление през миналата година с оглед на това, че изборите в редица държави бяха помрачени от насилие и манипулации, е изводът от доклада на "Фрийдъм хаус" за свободите по света през 2023 г.

В анализа си спонсорираната от Вашингтон изследователска организация променя класификацията на две държави – Еквадор преминава от категорията на "свободните страни" към тази на "частично свободните", а Тайланд от "несвободните" към "частично свободните".

Като цяло се наблюдава отстъпление в политическите права и гражданските свободи в 52 страни, а подобрение – в едва 21, което означава, че спадът в равнището на свобода по света продължава вече 18-та поредна година.

В доклада са описани опити на лидери "да контролират изборни надпревари, да очернят политически противници и да предприемат действия за недопускането им до властта" в Камбоджа, Турция и Зимбабве, а също и – безуспешно – в Гватемала и Полша.

Еквадор се свлича надолу в индекса заради съпроводената с  насилие намеса в изборния процес на престъпни групи, включително случаят с убийството на кандидата за президент и антикорупционер Фернандо Вилявисенсио, чийто живот беше отнет след негово участие в предизборна проява.

Положението в Тайланд се подобрява благодарение на последните избори, на които имаше истинско политическо състезание, въпреки че и там политическият елит попречи на младия и прогресивен Пита Лимчароенрат, чието прогресивно движение "Продължаваме напред" спечели най-много места в парламента, да стане министър-председател.

Най-голямо увеличение в 100-точковата скала на "Фрийдъм хаус" се отчита при Фиджи, чийто рейтинг е нараснал със седем пункта.

През декември 2022 г. във Фиджи, страна, попадаща в графата "частично свободни държави", бяха произведени избори в напрегната обстановка, на които гласоподавателите свалиха от власт Франк Банимарана, който управляваше тихоокеанския архипелаг от преврата през 2006 г.