Можем да победим НАТО с ядреното ни оръжие.

Това обяви руският президент Владимир Путин в обръщение към двете камари на руския парламент. Той говори в реч, излъчвана на живо в десетки киносалони из Русия, две седмици преди президентските избори, които ще му осигурят нов шестгодишен мандат. 

"Те (западните страни) избират цели за нанасяне на удари по нашата територия, избират каквото смятат за най-ефективни средства за поражение. Заговориха за възможността да изпратят в Украйна натовски контингенти. Но ние помним съдбата на онези, които отправиха свои контингенти към територията на нашата страна. Днес последиците за тях ще бъдат много по-трагични".

"Те трябва да разберат, че имаме оръжие. Оръжие, което може да ги победи на собствената им територия и, разбира се, всичко това е много опасно, защото може да предизвика използването на ядрено оръжие. Не разбират ли това?", реторично попита държавният глава, който стартира най-голямата война в Европа от близо 80 години насам и на чиято съвест тежат смъртта на стотици хиляди. 

По думите на президента Западът се опитва да ни "унищожи" и да "задържи развитието ни".

"Така нареченият Запад с неговите колониални тенденции се стреми не само да ограничи нашето развитие, но те възнамеряват да ни унищожат и да използват нашето пространство за каквито и да са техните цели. Те са абсолютно решени да внесат разделение между нас и да ни отслабят(...) Гражданите на Русия ще защитават нашата свобода и независимост".

В друга част от речта си обяви, че руската икономика ("най-голямата в Европа") все пак страдала от един съществен недостатък - недостиг на квалифицирани кадри. Президентът пропусна да изтъкне обяснение за този дефицит.

ЕК: Заплахите са неприемливи

Заплахите на Путин с ядрено оръжие са напълно неприемливи и неуместни, заяви Петер Стано – говорителят на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел

„Речта е част от усилията му да бъде преизбран и е пореден пример на опит за прехвърляне на вината за началото на войната в Украйна“, изтъкна той.

И добави, че руските действия в Украйна досега са провал.

На въпрос за искането на Приднестровието за помощ от Русия заради натиск от Молдова Стано отговори, че ЕК следи събитията много внимателно, и изрази надежда за намирането на мирно решение между Молдова и сепаратисткия регион. ЕС подкрепя мирно уреждане на замразения конфликт в Приднестровието, което е част от Молдова.