Момиченце на година и шест месеца от североизточния румънския окръг Бакъу е починало от морбили, съобщи Дирекцията за обществено здраве в Бакъу, като уточни, че детето не е било ваксинирано с тривалентната ваксина (морбили, паротит и рубеола), предаде Аджерпрес.

Това е девети смъртен случай, причинен от морбили в Румъния от обявяването на епидемия в края на миналата година, посочва БТА.

Пациентката на година и шест месеца беше подложена на чернодробна трансплантация през февруари 2023 г., като интервенцията беше последвана от редица следоперативни усложнения и беше приложена имунопотискаща терапия, заради което поставянето на ваксината срещу морбили, паротит и рубеола беше невъзможно, обясни д-р Михаела Арим, изпълнителен директор на Дирекцията за обществено здраве в Бакъу.

Първата доза на тривалентната ваксина срещу морбили, паротит и рубеола се поставя на 12 месеца. С обявяването на 5 декември 2023 г. на епидемия от морбили семейните лекари започнаха ваксиниране на бебета от 9-месечна възраст. 

Националният институт за обществено здраве съобщи във вторник, че в периода 1 януари 2023 г. - 25 февруари 2024 г. в страната са потвърдени 6589 случая на морбили. Само през последната седмица са регистрирани 701 нови случая на болестта и два смъртни случая, информира новинарският сайт Зиаре.

Ваксиналното покритие за морбили в България също непрестанно намалява  - вече отива към 90 на сто, и това буди сериозна тревога в здравните власти в страната ни.