Висшият съдебен съвет (ВСС) излезе с остра осъдителна декларация на изказване на премиера Бойко Борисов по случая "Червеи". Според Съвета е недопустима намесата в работата на съдебната власт, било то и чрез "препоръки".

ВСС публикува становището на сайта си.

Миналата седмица Бойко Борисов обвини директно председателката на Софийския градски съд Владимира Янева, че е нарушила закона, издавайки разрешителни за подслушване в аферата "Червеи" и добави, че разплитането й ще бъде "тест за прокуратурат". Той поиска сурови наказания за "всички по веригата" - от съдията, издавал разрешенията, до последния изпълнител.

"Ако на Цветанов са му дали четири години (за отказ за шест СРС-та, б.р.), за това трябва да им дадат по 400 години на всички по веригата", посочи тогава Борисов, визирайки присъдата на заместника си в партията и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.

Заради това изказване днес ВСС излезе със следната декларация:

"По повод направените през изминалата седмица публични изявления на министър-председателя на Република България и на парламентарната група на ПП ГЕРБ, съдържащи недопустими „препоръки“ относно хода на предстоящо разследване, свързано с разработката „Червеи“ и внушаващи политически зависимости на съдебния състав, потвърдил на въззивна инстанция осъдителна присъда срещу бивш министър на вътрешните работи, Висшият съдебен съвет заявява, че подобно поведение грубо нарушава принципа на разделение на властите и несъмнено има за последица уронване авторитета на съдебната власт. 

Неведнъж в подобни случаи сме декларирали, че такива изказвания в хода на висящи наказателни производства представляват явна форма на натиск и посегателство не само спрямо независимостта на прокурорите и съдиите, но и по отношение на конституционно установения правов ред в Република България. 

Въпросите кои лица да бъдат привлечени към наказателна отговорност, за какви престъпления и каква наказателна репресия да бъде упражнена спрямо тях, са единствено от компетентността на органите на съдебната власт.

В условията на заявена обща държавническа воля и подкрепа за реформи не само в съдебната, но и в законодателната и изпълнителната власти, намираме че общественото насаждане на съмнения в независимостта и безпристрастността на българските магистрати, създава конфронтация между властите и не допринася за ефективния межуинституционален диалог.

Висшият съдебен съвет намира за нужно отново да напомни, че правовата държава и утвърждаването на върховенството на закона са общ ангажимент и отговорност на всички власти в Република България."