Никола Цолов от тима на ART Grand Prix завърши на четвърто място в спринтовото състезание от Гран При на Бахрейн във Формула 3. Това бе първи старт за сезона във Ф3, която и тази година ще предхожда надпреварите във Формула 1. 

Младият български пилот водеше през по-голямата част от надпреварата, след като стартира от първа редица. Цолов финишира 11-и в квалификацията в четвъртък, а в спринта започна от второто място заради обърната подредба на пилотите в топ 12.

Цолов изпревари още в първата обиколка съотборника си Лоренс ван Хьопен и запази дълго време първата си позиция. Българинът отби сериозна атака на нидерландеца след няколко обиколки, но не успя да се справи с настигналия ги Арвин Линдбалд (Великобритания, Prema Racing).

По-късно, вече с почти тотално износени гуми, Цолов отстъпи позиции на Ван Хьопен и Леонардо Фронароли (Италия, Trident), което го остави извън подиума при 1,2 секунди пасив. Победител стана Линдблад, който финишира с 5,4 секунди пред Ван Хьопен.

По-късно стана ясно, че проблем с двигателя е попречил на Цолов да се качи на подиума. 

Проблемите са настъпили след дефект на сензора, който определя количеството гориво, което да постъпва в мотора. Така е влизало твърде много гориво и двигателят е започнал да се "дави".

"Доволен съм от пилотирането си, но заради проблема с двигателя, който се появи в шестата обиколка и ставаше все по-сериозен, загубих победата", заяви Никола, цитиран от отбора си. 

"Стратегически състезанието ми беше изградено правилно, докато колата вървеше добре, а и след това успях да отбия всички атаки и да си върна първото място. От един момент нататък вече нямах скорост за това. В първите 5-6 обиколки пазех гумите, само в един тур натиснах по-сериозно, но после нямах мощност за нещо повече", добави той.

Това все пак е добро начало на сезона за Никола Цолов, който втора поредна година участва във Формула 3. Имаше трудности с финансирането му, като продължават да се набират средства, за да може той да се състезава. Много малко български компании подкрепят Никола в спорт, който е много скъп. За разлика от много от неговите противници, които се радват на много по-голяма подкрепа в страните си.

В събота предстои основното състезание от програмата на Формула 3 в Бахрейн, което стартира в 11 часа българско време и ще бъде дълго 22 обиколки. В него Цолов стартира от 11-ото място.