Европейската комисия реши да отпусне допълнителни 68 милиона евро в подкрепа на палестинското население, които да бъдат усвоени чрез международни партньори като Червения кръст и Червения полумесец.

Това е в допълнение към предвидената помощ в размер на 82 милиона евро, която ще бъде приведена в действие чрез Агенцията на ООН за подпомагане и строителство за палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA) през 2024 г. Така общият размер на помощта достига 150 милиона евро.

Комисията ще пристъпи към изплащане на 50 милиона евро от пакета за UNWRA следващата седмица.

Освен това ЕК отпусна 125 милиона евро хуманитарна помощ за палестинците за 2024 г. Днес институцията сключва договори за първите 16 милиона евро.

От „Берлемон“ обаче изрично уточняват, че са направили оценка на решението си за финансиране на UNRWA в светлината на обвиненията, отправени в края на януари. Според тях в нападението на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври 2023 г. са участвали служители на Агенцията. Взети са обаче предвид действията на ООН и ангажиментите на UNRWA, поискани от Комисията.

„Невинните палестинци не трябва да плащат цената за престъпленията на терористичната групировка „Хамас“. Те са изправени пред ужасни условия, които излагат живота им на риск поради липсата на достъп до достатъчно храна и други основни нужди. Ето защо тази година увеличаваме подкрепата си за тях с още 68 милиона евро“, каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.