На 102 години почина Айрис Апфел, експерт по текстил, интериорен дизайнер и модна знаменитост, известна с ексцентричния си стил, предаде Асошиейтед прес.

Смъртта ѝ бе потвърдена от търговския ѝ агент Лори Сейл, която нарече Апфел "необикновена". Не е посочена причина за смъртта. Тя беше обявена и на нейната страница в Инстаграм.

Родена на 29 август 1921 г., Апфел беше известна с непочтителните си, привличащи вниманието тоалети, в които смесваше висша мода и огромна бижутерия. Класическата визия на Апфел например съчетаваше пера с нанизи от огромни мъниста, гривни и сако, украсено с индиански мъниста.

С големите си кръгли очила с черни рамки, яркочервено червило и къса бяла коса тя се открояваше на всяко модно ревю, на което присъстваше. Стилът ѝ е обект на музейни изложби и документалния филм "Ирис" на режисьора Албърт Мейзълс, съобщава БТА.

"Не съм красива и никога няма да бъда красива, но това няма значение", каза веднъж тя. "Имам нещо много по-добро. Имам стил."

В края на живота си Апфел се радва на слава в социалните медии, като събира близо 3 милиона последователи в Инстаграм, където профилът ѝ обявява: "Повече е повече, по-малко е скучно." В TиkTok тя привлече 215 000 души.

Ето и някои от крилатите фрази на Айрис събрани през август 2023 г. около 102-ия й рожден ден:

- Може да не ти харесва да остаряваш, но каква е алтернативата? Ти си тук. Приеми го. Аз казвам да вложиш опита си в дела, за да върнеш нещо на хората.

- Ако искате да останете млади, трябва да мислите като млади. Любопитството и чувството за хумор ме тонизират, държат ме млада, отворена към нови хора и неща, готова за приключения. Никога не искам да бъда стара глупачка. Аз съм се самопровъзгласила за най-стария жив тийнейджър в света и възнамерявам да се запазя такава.

- Никога не съм си позволявала да куцам с някоя неудобна обувка, защото била модерна.

- Ако не ви е дадено да сте красива, сте длъжна сама да се направите привлекателна. Жалко е, когато красивите жени не се учат да бъдат интересни. Всичките ми хубави съученички на средна възраст се превърнаха в старомодно облечени жени, защото се задоволиха с красивите си лица и никога не развиха в себе си нещо повече.

- Никога не съм се опитвала да се вместя в някакви стандарти. Ако държиш да бъдеш всичко за всички, ти се оказваш нищо за никого. Начинът, по който се обличам, може да е „различен“ или „ексцентричен“ за някои, които чувстват нужда да лепят етикети, но това не ме интересува. Аз не се обличам, за да съм звезда, обличам се за самата себе си.

- Парите не купуват успех. Ако сте щастливи, сте намерили любов, заобиколени сте от добри хора, правите това, което ви харесва, и връщате на другите, това е успех. Да продадете душата си за долар не си струва, не е за мен това.

- Стилът не е в носенето на скъпи дрехи. Можете да имате много пари и да нямате никакъв стил. Можете да бъдете облечени по последна мода, обути в обувки за десет хиляди долара, издокарани като извадени от кутия и пак да изглеждате като коледно дърво. Стилът не е това, което носите, а как го носите.

- Ще се провалиш само в случай, че не опиташ. Никога не съм мислила, че не мога да направя нещо само защото съм жена. Исках да започна бизнес с текстил, така че само си представих как ще го направя. Ако бях само мислила за отварянето на Old World Weavers (текстилната компания, която сем. Апфел стартира през 1950 и продава през 1992 г. – б.р.) твърде много, нямаше да мога да сбъдна мечтата си.

- Няма нищо лошо в бръчките. Когато си по-стар, да се опитваш да изглеждаш по-млад е глупаво и не можеш да заблудиш никого. Ако си на 75 и си направиш фейслифт, никой няма да си помисли, че си на 30.