Мъжът, арестуван за закани с убийство към магистрати, по-известен като "Червения пират" остава в ареста. Това реши днес Софийският районен съд, съобщава БТА.

Според съда има опасност арестуваният Илко Захариев да се укрие или да извърши престъпление.

"Това е един психично болен човек, незлоблив, тих, бивш отличник от математическа гимназия, следвал е архитектура, човекът си живее в неговия си живот. Той е задържан с три огромни чанти с дебели книги", каза пред журналисти Георги Георгиев - адвокат на обвиняемия.

Според него заболяването на Захариев е форма на аутизъм. Захариев не е съпричастен към деянието, твърди Георгиев.

От ГДБОП казаха преди дни, че човекът използва псевдонима Червения пират, но адвокатът заяви днес, че Захариев няма представа това прозвище.

Той няма близки, приятели, а с родителите си няма връзка от години, каза Георгиев. Адвокатът разказа, че Захариев е поискал книга на Шекспир, когато го е попитал от какво има нужда.

"Аз съм негов адвокат и не знам той да е правил пълни самопризнания", добави Георгиев.

Пред съда обвиняемият заяви, че е намерил откритите телефони в него в софийски мол.

"Сега разбрах, че всъщност са намерени в кошчето на Ринг мола, където се изхвърля такава техника. Той обитава там района и често взима батерии, смартфони, мобилни телефони и ги предава", каза адвокатът.

Не мога да бъда на 100% сигурен във всяко едно негово твърдение, но съм длъжен да му помогна, защото това е човешко същество, каза Георги Георгиев

Работата на разследването и прокуратурата е да установи кой е закупил тези смартфони, кой е плащал абонамента за тях. Това е един човек, който няма една стотинка. Той не се интересува от пари и вещи. Аз не виждам как той би могъл да закупи такива смартфони, да плаща абонаменти. Би трябвало да предстои едно сериозно разследване, този човек да бъде оневинен, най-малкото поради психичното си състояние, освен това поради несъпричастност, заяви Георги Георгиев.

Адвокатът каза, че ще обжалва взетата днес мярка за неотклонение задържане под стража. Надявам се дотогава да бъдат събрани достатъчно доказателства, че този човек има нужда от друг вид процес по закона за здравето, добави той.

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от психично заболяване, което трябва да бъде диагностицирано, каза пред медиите преди дни директорът на Главната дирекция "Национална полиция" главен комисар Атанас Илков. Задържаният мъж е антисоциален, а в заплахите му няма политически подтекст, посочи Илков. Мъжът няма връзки и с криминалния контингент, каза още директорът на националната полиция.