Бесарабският българин Сергей Гайдаржи загуби жена си Анна и четиримесечния си син Тимофей по време на атаката с дронове на 2 март в Одеса. Сергей е родом от с. Дмитровка (Делжилер), Татарбунарска община и живее със семейството си в Одеса. Това съобщава БТА.

"Това е голяма трагедия. Вчера бях цял ден със Сергей, той ми е племенник, трябва да го подкрепя. Те живяха на 2-и етаж във входа на блока, който беше срутен напълно. През нощта майката е била в едната стаята с бебето, а Сергей с петгодишната им дъщеричка – в другата стая. Те са спали, когато отломките от дрона падат върху блока. Сергей се събудил и мълниеносно изнесъл дъщерята навън. Когато се върнал обратно за жена си и сина си, там вече всичко е било в развалини", каза специално за БТА Трифон Антов, депутат в Одеския областен съвет и бесарабски българин, родом от с. Дмитровка.

По неговите думи Анна Гайдаржи с бебето се е намирала под развалините до средата на деня, когато спасителите разчистват всичко. Той допълни, че в момента се водят разговори с кмета на Одеса, за да се окаже помощ на Сергей Гайдаржи и петгодишната му дъщеричка.

"Погребението на Анна и Тимофей ще бъде във вторник, 5 март в Одеса. Подкрепяме Сергей, който в момента, естествено, е в шоково състояние. Обаче, като вярващ човек, той се опитва да се държи", каза още Трифон Антов.

Жертвите в Одеса на руската атака с дрон, поразил многоетажен жилищен блок станаха десет, след като спасителните екипи откриха под развалините телата на още една жена и бебето й, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, като се позоваха на местните власти.

Откритото днес тяло е на осеммесечено бебе.

"Майката се е опитала да закрие бебето с тялото си. Телата им бяха в здрава прегръдка", написа министерството на вътрешните работи на Украйна в приложението "Телеграм", цитирано от АП. "Спасителите продължават да търсят хора под развалините", информира в публикация в социалната платформа началникът на Одеската областна военна администрация Олег Кипер, на когото се позовава Ройтерс.

Одеският филиал на Националната служба за спешна помощ на Украйна предположи в днешна публикация във "Фейсбук", че под развалините на сградата може да се намират още четирима души, предаде АП.

В традиционното си обръщение към нацията снощи украинският президент Володимир Зеленски заяви по повод гибелта на четиримесечния Тимофей и друго, по-голямо дете – Марк, че тази трагедия е можела да бъде предотвратена, ако оръжейните доставки за Киев не са се бавели. Зеленски изказа съболезнования на семействата на загиналите.

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.