Руският президент Владимир Путин се опитва да дестабилизира Германия, заяви германският министър на отбраната Борис Писториус след изтичането в руска медия на поверителни разговори между висши германски офицери относно оръжейните доставки за Украйна, предадоха световните агенции, на които се позовава БТА.

"Тук става дума просто да се използва този запис, за да се дестабилизира Германия и да се подкопае единството на страната“, каза Писториус пред представители на медиите в Берлин. 

"Тук става ясно дума да се подкопае нашето единство, да се посее политическо разделение във вътрешен план и се надявам искрено, че Путин няма да успее и ние ще останем единни“, заяви той.

Аудиозаписът от видеоконферентното заседание на висши германски военни беше разпространен в петък в руски социални мрежи, като разпространението е дошло от руска медия. В разговора участниците обсъждат по-специално хипотезата за доставка на Киев на ракети с голям обсег „Таурус“, които са германско производство, какво да се направи, за да се помогне на украинската армия да борави с тях и какво би било въздействието от пращането на такива ракети в Украйна.

В събота германските власти потвърдиха, че записът е автентичен. А разговорът поставя Берлин в неудобно положение в момент, в който той отказва да достави тези ракети на Киев с аргумента, че може да се стигне до ескалация на войната.

В разговора освен това се чува офицерите да разкриват детайли относно това как Великобритания и Франция помагат на украинската армия да използва ракети „СКАЛП“, които доставят на Киев.